Quantcast
Channel: Bondjäntan
Viewing all 267 articles
Browse latest View live

Bondjäntan spisar!

$
0
0

Efter lite påtryckningar och mitt egen frustation över att jag inte vet var jag har skrivit recepten så har jag nu påbörjat en receptbank där jag ska samla alla gamla och nya recept. Namnet blev Bondjäntan spisar... och så tänker jag kanske att det ska vara en fortsättning, typ som... medvetet, hållbart eller...

Bondjäntan spisar medvetet! 

Bondjäntan spisar hållbart och medvetet! 

Bondjäntan spisar med omtanke!

Bondjäntan spisar med eftertanke!


Vad säger du? Något som passar eller har du något annat namnförslag till receptbanken?

Anyway, här ska jag samla alla mina recept men även funderingar runt maten. Det är inte bara vanliga gamla recept utan det där lilla extra tänker jag. Det kommer ett tag att skriva alla gamla men det får ta tid... jag varvar mellan gamla och nya så blir det nog bra. Är det nåt du vill att jag skriver om så säg gärna till!

Till receptbanken hittar du högst uppe till höger med bilden och texten Bondjäntan spisar!


Vad händer i Glädjehuset sista dagarna på året?

$
0
0

I Glädjehuset är ganska lugnt för tillfället. De skrotar runt i sakta mak och blir glada när man tittar förbi med lite matrester. Det är dags att vända på spånet och vattna lite. Det dröjer nog innan processen kommer igång då det är för lite hönsskit. Ja, vi hade "bortfall" av höns i höstas så nu är det endast 3 tuppar varav 2 är ungtuppar av rasen Brahama. Endast tuppar kvar av Brahmorna, hönsen gick som smör i solsken, troligen för att de är lite saktmodiga. Vi har 11 hönor av raserna RIR, Sussex och Maran men ingen tupp av dessa raser.


Så det betyder att jag tänker mitchmatcha Den ena unga Brahmatuppen tillsammans med tre stycken gråa Maraner. Den korrekta benämningen för Marantjejerna är Blå kopparfärgad. Det blir inte renrasiga kycklingar men troligen söta. :-) Men jag har även planer på att köpa lite avelsägg så att jag kan bygga upp nya renrasiga besättningar. Lite nörda får man väl... ;-)





Det är himla avkopplande att komma ut i Glädjehuset! Me like. Dessutom får ger hönsen 3-5 ägg varje dag just nu och det är bra med tanke på att det är vintertid och få hönor. Ska nog gräva upp lite grästuvor som de får busa med, det är ju inte tjäle än. Tack och lov! Jag menar, ingen kompostering än = ingen värme...

Idag blir det nog en god omelett till lunch! :-)

God kålsallad - utmaning

$
0
0

Efter mitt inlägg om Billigaste maten fick jag en utmaning om att visa på sallad som inte var isberg, gurka och tomat. Och den utmaningen tar jag med glädje!

En favoritsallad hemma hos oss är en strimlad kålsallad med vinegrette. Recept hittar du här.

Vad har ni för gröna favoriter under vinterhalvåret? Berätta gärna, dela med dig om det bästa du har.

Basilika Yemenite

$
0
0


Vad gör ni så här i början av 2014? Själv planerar jag min köksträdgård och sitter och fyller i listor på fröbeställningar! I år ska jag försöka blanda ätbart och sköna blommor i större utsträckning! Letar febrilt efter en vacker basilika som både doftar underbart men också är en vacker blomma, basilikan Yemenite.


Och så ska jag försöka föröka med frö eller sticklingar den vackra lilatonade salvia Purpuracens. Skulle vilja ha den som kantväxt... Vet faktiskt inte om den går att föröka från frön men det går i alla fall med sticklingar.


Och frön till vackra petunior att ha i krukor... och även som kantväxt... 

Sticklings förökning av Salvia Purpuracens

$
0
0

Hör och häpna, plockade levande fina sticklingar av salvian som jag har utomhus. Troligen var den inte i vila på grund av, eller - tack vare de milda vädret. 

Planerar köksträdgård... eller....

$
0
0

Är i full gång med att tänka om i trädgården. Eller i köksträdgården... Eller vad det nu blir. Har tänkt att tänka mer ätligt i den "vanliga" trädgården och mer blommor i köksträdgården. Men också i större utsträckning använda mig av kryddor som blommor i hela trädgården. Det känns som ett galet stort projekt men jag tar förändringen i delbitar.


Som bäst håller jag på med frölistor och beställningar och det kliar verkligen i fingrarna! Lite nytt att tänka på grönsaker utifrån färg... inte bara men ändå. Jag kommer använda mig av samma färgskala som tidigare men tydligare och bryta av med färgen orange till exempel med ringblommor. annars blir det färgerna ovan!

Snart kommer listor med vad som ska finnas 2014 i ätbart och blommigt! :-)

Bilderna lånade från odla.nu och http://www.graines-baumaux.fr/

Äggkläckaren är igång!

$
0
0

Äggkläckaren är laddad! 

Om två veckor kommer förhoppningsvis de första kycklingarna från våra egna höns, det vill säga några blandisar. Om tre veckor så borde det bli fler kycklingar för jag har köpt ägg av tre olika raser. 

Det blev Sussex som jag har sedan tidigare men en rödfärgad som lägger beiga ägg. Sussex lägger ägg även när det är runt nollan och är ett bra köttdjur. Sedan blev 10 ägg av sorten Maran och i färgerna svart kopparmaran och blå kopparmaran. Ska bli spännande och se hur många det blir av varje, förhoppningsvis många blåa. Maraner lägger de brunaste äggen vad jag vet. Sist men inte minst blev det en hel ny sort för mig, Isbar, blå och spättad. Jag har haft och har både MAraner och Sussex men inte Isbar. De lägger mintgröna ägg!!! :-D

Så snart piper det här och förhoppningsvis blir det ett trevligt tillskott i Glädjehuset!

Mer om Glädjehuset - ett kretsloppshus

$
0
0

Jag får massor av frågor om Glädjehuset och förstår att jag behöver bli tydligare i några frågor och komplettera något. Jag får frågor på bloggen, på facebook men även på mailen. Till och med frågor om att ha kurs :-D

Så absolut att jag kan anordna kurs i Glädjehusets kretsloppstänk! För det är exakt vad det är, ett kretsloppshus! Så säg till om du är intresserad och vad som är mest intressant att lära sig om så ska jag snickra ihop en dag. 

Och så ska jag svara på lite frågor här...

Är det dyrt med Glädjehuset? 
Hm... allt är relativt och vad man jämför med. Jag skulle väl säga att det är inte gratis att underhålla och det är inte gratis att bygga. Men vad är gratis? Vi lägger väldigt stor del av vår inkomst på djurhållning och odling, det är ett val vi har gjort. 

Är det mycket jobb med Glädjehuset?
Även här är svaret utifrån vad man jämför med. Men jag skulle säga ja. Perioden med hönsen i Glädjehuset så ska ju det vattnas och vändas varannan vecka, helst varje vecka. Tar tid och är oerhört tungt att underhålla spånet. Det är komposteringsprocessen som man arbetar med. Sedan tillkommer ju allehanda procedurer förutom hönsskötsel, tömma Glädjehuset inför ny period och fylla på med nytt spån. Rengöring, lagningar och underhåll med mera.

Vad odlar du i?
Jag odlar i kutterspånet som har genomgått en komposteringsprocess - det är det som är hela poängen med Glädjehuset! Finaste myllan om man har lyckats - vilket kräver ganska mycket jobb. Dessutom kräver olika växter olika saker så viss komplettering sker med vallört, gräsklipp och vedaska beroende på vilken växt som odlas. 

Fryser inte hönsen på vintern?
Nej! Inte om man får till komposteringsprocessen! A och O - utan den inget Glädjehus! Komposteringsprocessen ger värme till att värma upp Glädjehuset. Förra året var jag något orolig när vi hade -20 (!) och la till en värmelampa för att se till att de kunde värma sig under och att vattnet inte frös. Hör och häpna, hönsen burrade ner sig i spånet, i värmen och stornjöt. Ska lägga till dock att vi har gamla hönshuset stand by ifall det behövs. 

Sjukdomar hos hönsen?
Minimalt med sjukdomar sedan vi började med Glädjehuset. Till och med odågan hönskvalster är det ont om. Skönt! Beror säkert inte enbart på Glädjeshuset utan att vi byter plats åt dem. Vinterhalvåret i Glädjehuset och sommarhalvåret i hönsgård eller fritt.

Var har ni hönsen under sommaren?
Vi har två hönsgårdar som vi varvar mellan för att undvika sjukdomar. Dessutom får hönsen gå fritt stora delar av dagen om vi är hemma. På natten är de alltid inlåsta.

Hur mycket spån behövs? Hur stor yta? Och hur många höns?
Svåraste frågan av dem alla att besvara. Man kan inte ha för litet för då är det svårt att få en balans i kretsloppet. Man skulle kunna säga, ju större du har desto lättare att få till det! Men ju större du har desto mer djur och tid kräver det! 

Vad är Glädjehuset byggt av?
Trästommen är byggd delvis av återvunnet material men även köpt. Plasten är så kallad växthusplast eller plastfolie, en form av "polytunnel-plast" som är mjuk. För mig är det viktigt att det är tåligt och lätt att göra rent. Det vill säga, man behöver kunna "bruka" i detta kretsloppshus utan att man behöver vara jätteförsiktig när man ska vända spånet. Det bör vara praktiskt. Snyggt är sekundärt i detta fall.





Litteratur som jag kan rekommendera är två böcker av Joel salatin som handlar om filosofin runt djurskötsel och vinst. För mig är inte vinsten det viktiga utan mer hur man har djur på ett hållbart sätt och däri ingår tanken på kretsloppshus.


Och så glöm inte att säga om du är en intresserad av 
en dag med Glädjehuset och kretsloppstänk. 

See you!



Utvärdering av "Tomàquets de penjar"

$
0
0


Här kommer efter önskemål en utvärdering av Tomàquets de penjar, mina så kallade hängtomater från Katalonien. På brickan ser dem i en blandad kompott med paprikor och andra tomater. Längst bak så ser du några San Marzano, de avlånga röda tomaterna. En Green Zebra, runda gröna med ljusa strimmor.  De mörkt röda med grönt är Purple Russian som jag absolut kommer odla igen. Och sist men inte minst så har vi mina hängtomater Tomàquets de penjar!



Detta var en provomgång, ett försök för att se om det gick över huvud taget odla denna tomat i Sverige. Om den var ätbar och kanske till och med god? Jag prövade hållbarhet och frost som ni kan se bilden ovan - tomaterna har legat ute till slutet av december. I och för sig var det en mild vinter ända till årsskiftet här men några minusgrader har de nog fått bepröva. Många frågor och jag har fått några svar! 






Denna "evighetstomat" kommer jag absolut så igen. Denna gång inte bara för avgöra om den fungerar eller är ätbar för det vet jag ju nu. Den är god och saftig fortfarande i December, det vill säga att den duger även som "färsk" tomat i sallad eller som tillbehör. Man är inte tvungen att gömma den i maten eller använda den som mat-tomat. Kanske att det blir så senare eller rättare sagt i början av året, i februari är den nog inte lika fin. Eftersom jag bara hade en planta så räckte inte tomaterna längre än så här.

Tomaten är ganska mycket större än mina Principe Borghese, denna är mellanstor till normalstor tomat. Mina Tomàquets de penjar har vägt från 6o gram och uppåt, den största 90 gram. De är tjockskaliga som andra vintertomater från Medelhavet, så kallade piennolo-tomater men jag upplever att dessa är sötare och smakrikare. Kan också vara ett önsketänkande! ;-) Dock har den inte de klassiska "piennolosarnas" form och är ljusare i färgen.

Till kommande tomatodling ska det prövas fler vintertomater samt så ska jag odla denna Tomàquets de penjar på flera olika sätt. Utmana lite... Dock ska jag så denna senare än de andra tomaterna, i slutet av april räcker gott och väl!

På efterfrågan:

$
0
0
Året runt i Glädjehuset, 
- en halvdagskurs om kretsloppshus!


Följ med på en resa genom årets alla årstider i Glädjehuset, från hönshållning till odling. Jag berättar om kretslopptänk och filosofin bakom Glädjehuset. Vi går igenom hur man startar upp, grunderna för att lyckas samt och vad ett lyckat resultat är.

·      När på året ska man starta ett kretsloppshus?
·      Hur fungerar ett kretsloppshus?
·      Hur får man komposteringsprocessen igång?
·      Hur får man upp värmen vintertid?
·      Hur bränner man myllan så att det går att odla i den?
·      Vad behöver man komplettera med för att tomaterna eller andra växter ska trivas?
·      Vad behöver hönsen för att trivas?
·      Samt övriga frågeställningar


1 halvdags kurs inklusive lunch 495 kr/person. Anmälan per mail och betalning senast 3 dagar innan kursdag.

När: Långfredagen den 18 april
Tid: 10.00 - 14.00
Plats: Frölunda, 14896 Sorunda


Anmälan senast 11 april: johnna.gilljam@gmail.com
Ps. Antal platser är begränsat så det är först till kvarn som gäller! ds.



Hjärtligt välkommen!

Mänsklig mångfald, Ja tack!

$
0
0

Har beställt dessa vackra pins från Mandelmanns Trädgård! Blev så himla glad när jag läste om dem och tänk vad fina de är. De utstrålar så mycket värme och genorisitet! 

Läs mer här och beställ! http://mandelmann.se/aktuellt/

Odlingskalender - februari

$
0
0

Kan bara konstatera att jag ligger efter med mina sådder - big time! Samtidigt vet jag att man behöver inte skynda på med sina sådder, alldeles för många sådder blir sådda för tidigt. Men någon måtta med väntan kan det väl ändå vara. Här har både jobb och influensa satt käppar i hjulet, ja ibland hinner man inte med verkligheten. ;-)

Chili
Vissa chili ska man så tidigt, till och med så tidigt som december! I år har jag sått de allra flesta chilisarna tidigt i februari, normalt annars redan i januari. Två har fått komma i jorden den senaste veckan. Förhoppningsvis hinner de sätta frukt ändå. 

Paprika
I februari sår jag paprika för att sedan plantera ut dem i Glädjehuset (växthus). Ska pröva ha några på friland i år i skyddat läge... Gärna undervärme till sådderna då de gror över 20°C.

Kapkrusbär
Jag tror att det rekommenderas att så dessa samtidigt som tomater men jag brukar faktiskt så dem i februari med gott resultat. Tomater sår jag mars allt som oftast med vissa undantag. I år blir det tre sorter, frön från köpebär från fruktdisken, Golden Berry och Schönbrunner Gold.

Kronärtskocka
Så egentligen redan i januari eftersom den har lång utvecklingstid men det hinns nog med även i februari. Två sorter, Imperial Star och Violet de Provence blev det i år. Har tidigare haft Green Globe så det blir spännande med Imperial Star. 

Purjolök
Sår i februari-april inomhus eller i varm drivbänk, 20-25°C. I år blir det inomhus eftersom det inte finns någon varmbänk färdig. Det funkar det med. 

I år har ju även planen att få in blommor i köksträdgården eller sudda ut gränserna mellan trädgård och köksträdgård. Det betyder att det är inte bara grönsakers såtid jag behöver hålla koll på utan även blommors. Som ni säkert gissar så har jag fullt upp med mina utmaningar. Här är blommorna som är sådda i februari:
  • Penseer 
  • Petunia
  • Blomstertobak
  • Verbena (utomhussådd)
  • Daggkåpa (utomhussådd)


Har sått allt inomhus, i brätten, krukor eller tråg. Optimalt vore ju en vinterträdgård eller ett sårum men jag har mina sådder i köket och hallen. Det går det med! Ja, man får inte ha en variant av OCD och renlighet med sådder överallt för då har man det jobbigt. Varmbänk är bra komplement men det har jag inte hunnit med än. Snart så...

Vad sår du i februari?


Nässlornas återkomst!

$
0
0

Jag blir löjligt glad när jag hittar buketter av nässlor! Ja i alla fall nu på våren och på utvalda ställen som i nässelbänken! Har plockat över en liter nässlor idag och så blev det ju favoriten nässelpesto idag. Här hittar du dagens nässelpesto. Och härhittar du den goda marinerade rödkålsalladen med morötter, purjo och persilja.

I år ska jag förutom nässelpesto och paj med nässlor torka nässlor. Ja jag ska göra nässelströssel! :-) Perfekt att strö över filen på morgonen. Mera vitaminer att boosta med.

Vad brukar du göra?


Kycklingar ute

$
0
0



Kycklingar födda 29-30 januari, ute i det gröna för första gången. 

Plommonlunden är förlängd!

$
0
0


Sakta men säkert händer det grejer i plommonlunden. Jag köpte tre stora fina exemplar av ljusgröna julrosor på trädgårdsmässan för någon vecka sedan. De är nu planterade i plommonlunden. Först tänkte jag dela dem i flera plantor men sen bestämde jag mig för att om det ska göra så gör jag det senare när jag ser den andra växtligheten. Jag har också grävt upp snödroppar som jag har lite varstans i trädgården och planterat dem i lunden. Det blir nog himla fint nästa år!


Och så har dottern och jag förlängt lunden. Ja, maken har väl också hjälpt till... ;-) Maken har flyttat på staketet som fanns tidigare där ni ser stenarna. Och så har han fällt två stora träd. Dottern och jag har fällt massor med småträd och sly, det var ett snår här som man inte kunde gå igenom. Vi har sparat granarna lägst bort och jag ska nog plantera flera granar för en grön vägg.

Det händer grejer må ni tro!

Nordiska trädgårdar och odlingsTV

$
0
0
Jag blev tillfrågad om en intervju för att medverka på OdlingsTV för några veckor sedan. Gå gärna in på Odlings-tv, där finns många matnyttiga saker att se på. Sara Bäckmo gör intervjun med mig under Nordiska trädgårdar och det är massor med folk som vimlar runt oss samtidigt.



Så nu kan man väl säga att jag har "kommit ut ur garderoben" och inte är så hemlig längre. ;-)

Färg och forminspiration till plommonlunden

$
0
0

Idag har jag köpt mig en present till mig själv av Stinas Gröna!  En Cornus sericea, Budd´s Yellow och några gullvivor. Mest nöjd är jag nog med kornellen Budd´s Yellow och dess gula grenverk! De ska få husera i plommonlunden, tillsammans med några hostor. För jag har kommit på färgkombon för hela lunden!

Den ska gå i två skalor, en med grönt vitt och blått och den andra med grönt blått och gult. Ja, jag sa gult! Det hade ni inte trott va? Från början hade jag grönt blått och vitt i olika nyanser men jag slänger in lite gult! Förutom Anna Vattenkanna och Ulla Molin som är stora inspiratörer till plommonlunden kommer här mer färg och forminspiration med lånade bilder. (Längst ner är länkarna till bilderna)







Ni fattar va?!


Och detta är den delen som ska få lysa upp med det gula och gröna! 
:-) 

Det blir till att göra några beställningar om detta ska fyllas...

Mjölksyrejäsningskurs!

$
0
0


Jag har blivit tillfrågad att hålla en kurs i mjölksyrejäsning av grönsaker av en trädgårdsförening! Så himla roligt, i september ska vi fermentera så att det ryker ur öronen :-) jag ser verkligen fram emot det! Nu gäller det att bara skräddarsy kursen för ändamålet. Får nog fundera på vad vi ska göra så att det blir spännande.

Kanske finns det fler som tycker detta låter spännande?! 
Hör av er i så fall!

Glad påsk!

$
0
0

Medan Jesus korsfästes så hade jag kurs i Glädjehuset...
(om man nu uttrycker sig lite slarvigt)

Så himla roligt att träffa människor som delar samma intressen och som dessutom blir lite smått imponerade av Glädjehuset och kretsloppstankar! Ett härligt gäng samlades under fyra timmar, kursade, åt och drack och lyssnade intresserat av vad jag hade att säga. Många frågor och jag hoppas att de fick svar.

Dessutom så peppade de mig att jag kanske borde förmedla detta i bokform! Ja, det vore väl roligt... att utveckla materialet som finns på bloggen gällande Glädjehuset och dess odlingar. Får nog suga på den karamellen! :-)

Tack alla deltagare som gjorde dagen! 
Glad påsk!

Produktiv påskaftonmorgon!

$
0
0


Tänk vad man hinner med innan lunchgästerna kommer om man stiger upp i ottan! Eftersom jag har svårt att sova på morgonen och särskilt när det är sol så finns det gott om tid att göra både det ena och det andra. I morse påbörjade jag en växtförteckning över vilka växter jag har i plommonlunden då jag kom på mig själv att jag faktiskt inte kommer ihåg alla växter. Ja, som en smärre chock eftersom jag tycker mig komma ihåg det mesta... men även solen... 


Sedan planterade jag mina hostor som jag hade beställt från odla.nu i rymliga krukor med finaste mumsigaste jorden. Nackdelen med odlas växter är att de är små... fördelen är att man kan köpa fler... :-) Men eftersom de är så små ger jag dem en liten extra skjuts innan de ska ner i plommonlunden. Ja jag vet, det är mycket tjat om plommonlunden just nu men det är ju så roligt!


Sist men inte minst hann vi med en långpromenad på förmiddagen. Dottern och jag, och så hunden förstås gick en bra bit i solskenet. Vi hälsade på några getter också som ni ser. Roligt att fånga dem utan att ta med dem hem irl.

Glad påsk på er!
Viewing all 267 articles
Browse latest View live