Quantcast
Channel: Bondjäntan
Viewing all 267 articles
Browse latest View live

Recept på Nässelpaj med Italienska smaker!

$
0
0

Häromdagen på kursen om Glädjehuset serverade jag bland annat Nässelpaj med Italienska smaker. En matig paj som uppskattas av de allra flesta. Här finns receptet om någon är intresserad: Nässelpaj med Italienska smaker

Hur ska detta sluta?

$
0
0

Måndag kväll och jag är galet trött i kroppen! Flera dagars grävande i plommonlunden börjar kännas hårt. Ja, det är plommonlundssnack igen! ;-) Har idag inhandlat lite flowers och ett träd som inte är ett plommonträd, jag bara undrar, hur ska detta sluta?! 

Det blev vit Ormöga, Alba som jag ska samplantera med Hosta Patriot och ormbunkar. Antingen blir det med Lundbräken som är lite mörkare eller så Strutbräken som är lite ljusare, först måste jag kolla vilken som matchar Ormögat och Hostan.

Sedan köpte jag några plantor av gulsippan, Anemone ranunculoides som jag har planterat med vitsipporna. Förhoppningsvis korsar sig gulsippan med vitsippan, måste ju bli skitsnyggt?! Gulsipporna och vitsipporna ska få växa hejvilt som de behagar!

Nejlikrot är en nyhet för mig och denna hette Lemon Drops som jag köpte tre plantor av. Ljusgul blomma, ser lite ut som humleblomster, 30 cm hög och trivs i något fuktig och näringsrik jord.

Sist men inte minst så blev det ett gulbladigt rönnbärsträd! Sorbus aucuparia Dirkenii heter detta vackra träd. Det ska få en vacker plats längst in i lunden (lunden är avlång) att lysa upp. Jag hoppas att den går åt det limegula hållet och inte varmgula, vi får väl se när den har etablerat sig.

 Jag återkommer med bilder på arbetet som vi håller på med just nu. Fyra stubbar ska grävas bort först och främst... Sen ska jag försöka få till en stentrappa samt gången. Man skulle kunna säga att jag har lite att göra....

På återseende!

Jag, en potatisbonde...

$
0
0

Kom på idag att jag hade glömt bort potatisen jag beställde... Det är inte lätt att vara eller att bli en potatisbonde när man inte har dessa rutiner i sig. Några veckor med hektiska vardagar gör att vissa saker lågprioriteras eller till och med glöms bort som i potatisens fall. Gissa om det var krångligt och få ut dem ur näten de låg i eftersom groddarna hade grott... tålamodsbeprövande!

Nu ligger de så fint på äggkartonger och väntar på att få komma ner i jorden så småningom. Och det känns ju lite tur att jag inte m å s t e ha ner dem i jorden än för jag vet faktiskt inte var jag ska sätta dem! Gulp, så kan det gå när hjärnan inte är på. ;-) En riktig potatisbonde va?!

Jag beställde två olika sommarpotatisar och fyra olika höst och vinterpotatisar. Det blev alltså dubbelt så många potatisar och sorter än vad jag hade tänkt mig från början. Jag beställde från Larsviken och därifrån kommer även informationen om potatisarna här nedan:

Amandineär en riktig delikatesspotatis. Sorten går bra att sätta i hink och att odla hela säsongen på friland. Amandine har en mjuk textur och underbar smak.
Sorten ger avlånga knölar. Skalfärgen är gul och köttfärgen är ljusgul. Amandine är framtagen i Frankrike och registrerades 1994. Sommarpotatis
Skalfärg: röd. Köttfärg: gul. Knölform: oval. Kokegenskap: fast färsk/lätt mjölig mogen. Kokpotatis. Klyftpotatis. Lämplig som salladspotatis.Bladmögelresistens: 4 av 9. Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 8 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 0 av 9.

Cerisa ger många välsmakande potatisar. Sorten ger vackra röda potatisar med fint glansigt skal. Cerisa passar bra till sallader och att rosta i ugn.
Cerisa ger avlånga knölar. Skalfärgen är röd och köttfärgen är gul. Campina är framtagen i Frankrike och registrerades år 2011. Sommarpotatis
Skalfärg: röd. Köttfärg: gul. Knölform: oval. Kokegenskap: fast färsk/lätt mjölig mogen. Kokpotatis. Klyftpotatis. Lämplig som salladspotatis.Bladmögelresistens: 4 av 9. Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 8 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 0 av 9.

Asterix är en välkänd vinterpotatis bland såväl yrkes- som fritidsodlare. Sorten är mycket fastkokande med en distinkt potatissmak.
Sorten ger ovala knölar. Skalfärgen är röd och köttfärgen är gul. Asterix är framtagen i Nederländerna och registrerades år 1991. Jämför gärna med Desiree.
Höstpotatis. Skalfärg: röd. Köttfärg: gul. Knölform: oval. Kokegenskap: fast. Kokpotatis. Klyftpotatis.Bladmögelresistens: 4 av 9. Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 8 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 1 av 9.

Mandelpotatis är en äkta svensk klassiker som uppskattas i hela landet. Sorten kokas med fördel med skalet på och är en utmärkt mospotatis. Mandelpotatis har odlats i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Mandelpotatis ger avlånga knölar. Skalfärgen är ljusgul och köttfärgen gul. Mandelpotatis är framtagen i Sverige och registerades år 1951.
Höstpotatis. Skalfärg: gul. Köttfärg: gul. Knölform: mycket oval. Kokegenskap: mjölig. Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Lämplig till mos. Bladmögelresistens: 3 av 9. Nematodresistens: 0 av 9. Skorvresistens: 5 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 0 av 9.

Asparges kallas även för Dansk sparrispotatis. Asparges är en mycket uppskattad restaurangpotatis med karaktäristisk smak. Sorten är fast och passar utmärkt att rosta i ugn.
Sorten ger avlånga knölar. Skalfärgen är gul och köttfärgen är ljusgul. Asparges är framtagen i Danmark och registrerades år 1981.
Höstpotatis. Delikatesspotatis. Skalfärg: gul. Köttfärg: gul. Knölform: mycket oval. Kokegenskap: fast. Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Klyftpotatis. Lämplig som salladspotatis.Bladmögelresistens: 3 av 9. Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 3 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 1 av 9.

Och sist men inte minst en som jag gissar är ekologisk eftersom man har valt att markera den med ORGANIC. Det fanns en "vanlig" och en organic och jag gissar att det är det närmsta eko-potatis man kan komma?

Sarpo Miraär en höst/vinterpotatis med mycket bra motståndskraft mot bladmögel och brunröta. Sorten är lättodlad och ger hög skörd. Sarpo Mira är en mjölig potatis.
Sarpo Mira ger avlånga knölar.Skalfärgen är röd och köttfärgen är ljusgul. Sarpo Mira är framtagen i Ungern och registerades år 2002
Höstpotatis. Skalfärg: röd. Köttfärg: gul. Knölform: mycket oval. Kokegenskap: mjölig. Kokpotatis. Lämplig till gratäng. Lämplig till mos.Bladmögelresistens: 8 av 9. Nematodresistens: 1 av 9. Skorvresistens: 6 av 9. Resistens mot potatiskräfta: 1 av 9. ORGANIC

Så vi får väl se om jag klarar av att axla rollen som potatisbonde! Och hålla tummarna för att jag inte drabbas av potatiskräfta... eller potatisen. ;-)

Att göra jord - att förnya jord

$
0
0

Jag håller på som bäst att försöka städa upp i jordmakeriet och det är inte lätt må ni tro. Eftersom det hela tiden används så finns det krukor huller om buller, redskap och annat stort som smått. Allt tar plats och allt behövs. Dessutom är ju inte jordmakeriet färdigt på långa vägar även jag om jag har kommit en bit, med makens goda hjälp. Jag har ju nyförtiden en gedigen arbetsbänk och en stor kompostanläggning med fem fack, tre slutna och två öppna. Och ändå kan jag tycka att det är för få, skulle behövas två fack till i makandet av jord. 


Jag använder i alla fall en skottkärra till hjälp när jag tömmer gamla krukor med jord. Stor som små, chili krukor till blommor, allt tas hand om. Jag försöker få bort själva växten innan eller så skakar jag av jorden från växten. Den döda växten begravs i en av de stora kompostfacken och jorden tas hand om. Har växten dött av sjukdom kaseras allt men det händer inte så ofta tur och lov.

Jag blandar med myllan från Glädjehuset som redan är använd en omgång i Glädjehuset, dvs till förra årets odlingar eller om det finns kvar av årets där innan. Dessutom så har jag sparat urgrävd jord, när vi har grävt ur för att göra något som tex lunden i en av öppna kompostbingen. Tung lerjord som hade grässvål som vändes upp och ner i förvaringen som jag blandar med i min jordblandning.

Man skulle kunna säga att blandningen blir ungefär lika delar av gammal återvunnen blomjord, lerjord och mylla från Glädjehuset, en tredje del av varje. Ofta blandar jag i lite koskit från påse också så att det blir extra mumma men det är sista steget för det gör jag genom att känna efter hur mycket koskit som behövs. En full skottkärra med jordblandning brukar behöva en tredjedels påse koskit. Kanske bord jag mäta i liter eller nåt men tyvärr har jag inga direkta mått.


När jag har blandat klart min blandning som jag faktiskt gör med händerna för att hela tiden känna på strukturen så sållar jag jorden. Har lärt mig genom åren hur jorden känns när den är bra, en så kallad bra blandning men då krävs händer som känner. När jag är nöjd så sållar jag jorden genom en blå "championlåda" - ni vet vad jag menar va? Den är lagom stor för att jag ska orka sålla en stund. Alltså rätt storlek i både sållningshåll och för att lyfta ex antal gånger full med jord.

Jorden förvaras i tunna med lock för att lätt komma åt den och har jag mycket blandning så lägg jorden i säckar. Välmärkta för jag har några olika säckar med olika blandningar. Jag skulle vilja ha flera tunnor och flera stora komposter samt en jordkvarn! Man skulle kunna göra så mycket mer!

Det här är bara en blandning, framför allt en för att ta hand om krukväxters jord och få ny jord till omplanteringar av krukväxter. Mer om andra jord som görs i jordmakeriet återkommer jag med! Och sen har vi ett helt kapitel med gödsling också.... ojojoj vilken guldgruva!

Det är roligt med jord! 
Det är energi och jag går helt klart i gång på jord! 

♥ till Er!


Äntligen trädgårdshelg!

$
0
0


Som jag har sett fram emot denna helg! Jag har en gedigen lista på allt som behöver göras, både inne och ute. Det som tog största tiden igår var att bredda rabatten med mina fina bolltistlar och malört. Den ska täcka hela kompostlängans ena sida så den behövde även förlängas och bara breddas. Att den skulle breddas var för att den var för tajt, malörten blev nästan liggandes förra året när tistlarna växte och bredde ut sig. Så 2 dm till på djupet och så plocka malört till kanten! Pyssel pyssel....


1:a maj blev en kall dag med snöyra och isande vindar, inget vidare trädgårdsväder där inte! Men då får man passa på att storhandla för denna månad, det skulle göras vilket fall som helst. Igår blev det i alla fall trädgård ute! Och en långpromenad med hunden samt en god fika i en plantshop och då inhandlades även en DYR sekatör. Ooops, borde inte men jag behövde verkligen nåt riktigt bra. 


Listan är lång för denna trädgårdshelg och jag behöver nog få till en prioritering... eller så gör jag i den takt som de kommer! :-)
  • Måla komposten med 5 fack 
  • Måla 2 blomlådor – fjärilsrabatterna 
  • Klippa bort gammalt i fjärilsrabatterna - Check!
  • Rensa den 7 meter långa salviarabatten - Check!
  • Bredda rabatten med malört och blå tistel - Check! 
  • Snickra kanter till salviarabatten och malört/tistelrabatten + måla - snickrat - Check!
  • Tömma krukor och göra mer gjord - Check! 
  • Plantera om tomater
  • Så så så… kål, sallad, gurka, squash, pumpor, majs, ja grööönsaker!
  • Flytta på ett plommonträd till plommonlunden
  • Rensa i odlingsslandet och börja så
  • Sätta potatisen men först harva/gräva upp för potatis
  • Jämna ut marken på en blivande uteplats-förbereda för plattor
  • Fortsätta att jobba i plommonlunden med stentrappan
  • Plantera om köpta kryddor till krukor - Check! 
  • Plantera Aroniabuskarna på sin rätta plats - Check!
  • Flytta på björnbären - Check!
  • Kruka småplantor som jag hittar (frösådda), vara på dem. 
  • Flisa en enorm hög med sly - Check!

Jag skulle kunna skriva många fler ting men det här är det som bara är liksom först... Tömma krukor och göra mer jord hann jag med i går men jag har några krukor kvar. Det är en liten process så det tar lite längre tid än vad man tror. Jag hann med att plantera om basilikan jag köpte + några övervintrade pelargoner på samma gång. 


Nu har jag delat lite av mina tistlar och sen köpte jag tre plantor i höstas som jag har blandat upp med. Vi får se hur dem matchar varandra, jag har ju ingen koll på namnsorter på de gamla jag har. Förhoppningsvis blir det tjusigt i sommar! 

Och så ska komposten, mitt fina underbara jordmakeri få en svart fin färg! Samma gäller det lilla återvunna planket eller kanske borde man säga kanten.:-)

Hej och snart tillbaka!




Att bejaka utmaningar - solskenssirap

$
0
0

Man kan gå runt och irritera sig på det som inte är som det ska, eller så kan man göra något åt det. Man kan arbeta med problem eller med fokus på lösningar. Jag har både i det privata och i arbetslivet fokus på förändra det som inte fungerar, dvs inte gör lika samma om resultatet inte är det önskvärda. Samt att fokusera på målet och vad jag vill få fram istället på problemet. 

Så man kan tänka likadant över maskrosorna som är så hatade, förkastade och omdiskuterade. Grannar som kastar onda blickar på gräsmattor med solskensklickar... :-) Ja, man kan faktiskt bejaka utmaningen och koka lite SOLSKENSSIRAP. Det finns många recept att välja mellan men man kan göra det riktigt enkelt för sig om man vill: 


SOLSKENSSIRAP
Maskrosblommor
Syltsocker
Citron


Jag sköljer blommorna snabbt i
kallt vatten, ner med dem i en kastrull
och fyller på med vatten så att
det precis täcker blommorna.
River skalet från citronen och klämmer
saften ner i vattnet, blandar väl.
Låt det småkoka i 20 minuter innan
jag silar av och låter blommorna
rinna av. Kokar upp saften återigen
och sockrar med syltsocker.
Låter småputtra tills vätskan bliv
något seg och simmig.
Enkelt och bra!



Solsken på burk kan man aldrig få för mycket av!

Charmar en efter en...

$
0
0

Jag har tre Brahmatuppar, en vit spättad och två lika samma på bilden. Dessa skönheter har charmat besökare både i går och idag. Roligast var nog i går, besökaren i fråga höll i en av dem också! :-) Jag tror att fler än jag är lite smått kära i dem! Nu ska jag bara se till att kläcka fram lite hönor till dem också så att jag kan avla på dem!

Specialsådder till köksträdgården

$
0
0


 Eftersom jag har kommit på idén att flytta på köksträdgården i samma stund som man ska så sina grönsaker måste jag tänka om i sådderna. Normalt drar jag upp plantor i plugg också för att ge växterna ett försprång även om jag jag inte gör det med allt. I år måste jag dra upp allt jag kan i plugg och som dessutom måste leva drygt i en månad i plugg och krukor. Det är lite att utmana sina gröna fingrar...


Om man tyckte detta var en utmaning så tänker jag även åka på semester, ha studentmottagning och annat tokerier som måste göras innan köksträdgården görs om. Så i slutet av juni ska grönsakerna landa på rätt plats och måste få bästa möjliga förutsättning till dess. Och därför blandar jag såjord med kvalitativ planteringsjord!


Jag blandar 50/50 av såjord och planteringsjord för att fylla brätten med. Större torvbitar och pinnar plockar jag bort och lägger i komposten. Sedan fyller jag brättena ända upp upp, packar lite lätt, inte för hårt men inte för luftigt heller. Jag har valt köpejord, både för kvalitén men också för att jag har ont om tid. Ibland måste man köpa sig tid...


Sedan vattnar jag igenom brättet! Och äntligen har jag köpt mig 2 stycken vattenstrilar till petflaska som är superbra. Förstår inte hur jag har kunnat leva utan dem?! ;-)Väl värt pengarna om man drar upp många plantor. Särskilt senare när man har ömtåliga små bäbisar (växter) att vattna så är det helt överlägset med petflaskestrilen! 


När det är väl genomvattnat börjar jag så. Jag gör hål för mina frön med något som passar, ändan på en trägaffel om jag har stora frön att plantera. Här förodlas majsen Painted Mountain med sin vackra färger. 


Man kan också tänka på att vissa växter växer smalt uppåt och en del växter har breda blad och brer ut sig. Det betyder att man kan vara lite smart och samodla även på ett brätte så att alla får utrymme med sina egenheter. Tex majs och squash kompletterar varandra bra, i form och att de gror ungefär lika fort. En bonus är ju att dessutom är de ju kompisar i odlingslandet också! (Även om man inte behöver ta hänsyn till det här.) Efter att jag har tryckt ner mina frön strör jag över såjord, endast såjord och inte blandningen. Jag vattnar igen och ser till att sådderna är ordentligt märkta!


Och ack så fint det gror! 


Fylld med inspiration från Mallorca!

$
0
0

Nu är jag hemma efter en underbar vecka på "Mallis". Vissa saker är riktiga höjdpunkter, som att klättra ner till denna lagun, äta god mat, strosa i en botanisk trädgård, läsa böcker och vila, åka i bergen, ja listan kan göras lång. Bottennapp skulle kunna vara någon form av matförgiftning :-/ som medförde uttorkning, kramper och sjukhusvisteles. Men men, jag blev väl omhändertagen och fick hjälp så det var bara ett dygn av hela resan. 

Fylld med inspiration från denna underbara ö faller allt på plats med medelhavsgården här hemma och med de nya tankarna om att flytta på köksträdgården. Hade fått födelsedagspengar att handla växter för, typ apelsin och citronträd men jag hittade inga fina exemplar igår när jag var och letade. Japp, samma dag som jag kom hem var jag och letade! :-) Men det blev två palmer och ett olivträd! :-)  Hittade en ganska stor palm som jag ville ha men jag tvekade... vill ju verkligen ha citrus också. Jag ska visa bilder snart på det som ska göras. Håll ut!

Jag köpte faktiskt lite porslin på Mallorca. Jag funderade och funderade och så slog jag till på några tapaskarotter och skålar. Jag ska sitta som Ferdinand under palmen och äta tapas i sommar och drömma tillbaka! Det blir bra det! (Kanske att jag får krypa ihop lite för palmen är inte så stor än...) ;-)

Ha det gott!

Porslin från Mallorca

$
0
0


Här kommer skönheterna från Mallorca! En större och fyra mindre ungsfasta karotter att laga mat i, perfekta för tapas! Och sedan två pyttesmå fat i eldiga färger och 2 något större grön-blå uppläggnings fat. Ni förstår vad vi kommer att äta i sommar va? Tapas, tapas varvat med antipasti! :-) 


Har redan gjort mina urläckra Italienska köttbullar i tomatsås och prövat den minsta ungsfasta karotten. Tror minsann att de blev ännu godare! :-) Recept kommer snart!

BIeffekten - dokumentärfilm

$
0
0

Måste be er att titta på dokumentärfilmen Bieffekten från SVT,men skynda på för den finns bara tillgänglig till 28 juni. Viktig och informativ film om bin och humlors påverkan och dess överlevnad. Om vår överlevnad...


Gamla köksträdgården

$
0
0

Gamla köksträdgården ser för eländig ut. Riktigt gräslig faktiskt! Ursäkta ordvitsen men det är nog det enda roliga med den just nu. Och inte har jag någon annan köksträdgård i stället. Japp, gissa om jag känner mig lite vilsen... Gamla köksträdgården står i träda och väntar på att "någon" ska komma och ta hand om den. Och det ska nog ske idag!

De gamla odlingsramarna ska jag återvinna till NYA köksträdgården, de ska skarvas lite och så kanske lite ny färg. Jag tror att det mesta faktiskt går att återvinna. Sedan blir det till att rensa och återigen rensa. Jag skulle egentligen ha två hushållsgrisar som bökar upp allt ogräs, framförallt kvickroten. Den är fördjävlig och jag upplever att den är svår att få bort. Alltså riktigt svår! :-/

Här ska det bli en blandning av örtagård och medelhavsgård, det där jag har försökt få till i flera år har nu äntligen mognat fram. Mera fjärilsväxter och några äppelträd. Det ska bli lite rundor och mys. Återkommer snart med arbete-pågår-bild.

Återhämtning

$
0
0

Måste erkänna att jag är ganska trött nu. Jag ska inte komma med något klagobrev men jag tänkte ändå berätta att jag är pretty damn trött. ;-) Jag har ett oerhört roligt jobb men också lite krävande i mellan åt och nu kan jag konstatera att det blir gott med semester! 

Det finns galet mycket att göra i trädgården och utöver det har jag ju planer på ny köksträdgård. Jag kommer att ta det lugnt, varva mellan trädgårdsarbete med hängstolen! Båda ger energi men på olika sätt. Jag gillar att gräva och röra på kroppen men jag gillar också att läsa och förkovra mig så det blir perfekt! Kanske ett bad eller två, om det blir någon sol. 

Långa promenader i skogen med hunden är också bra återhämtning. Vad skulle jag göra utan dem? Mina hundpromenader är som luften, nödvändig för överlevnad. :-) Kanske skulle jag unna mig lite massage och fotbehandling? Vardagslyx som ger mycket energi. 

I´ll be back! :-)

Matskryt

$
0
0

Första kantarellerna är plockade och det blev en härlig frittata till lunch idag! Så nu blir det lite matskryt: egenproducerade ägg, piplök, gräslök, mangold. Detta toppas med plockade kantareller och köpt pecorino -  så himla lyxig frittata! 

Gott gott!

Nya köksträdgården del 1

$
0
0

Igår skred vi till verket med nya köksträdgården! Maken som "hamrade och spikade", sonen som skyfflade jord och jag som målade. Teamwork!

Igår morse kom det ett lass med jord som maken beställde dagen innan. Härligt med kort leveranstid om är som jag, otålig. Vi får se hur långt jorden räcker men jag hoppas att den räcker både till nya köksträdgården men även till den gamla. Den gamla ska ju bli typ en örtagård i medelhavsstil... och det vore skönt att slippa jorden med kvickroten.

Maken började snickra på odlingslådor och hann med 3 stycken sammanlagt. Lite pyssel är det när man ska återvinna gammalt virke men det går. Känns både bra för plånboken och miljön. Ja, jag vet att ingen av dessa två "känner" men ni förstår nog vad jag menar...

Jag hann med att måla 2 av lådorna och ska fortsätta idag. Ja, jag målade lite annat också, var liksom lite "splittad" mellan mina uppdrag. Förutom att måla stora odlingslådor så målade jag om 2 bord och planterade om blommor i krukor. Produktiv dag!

Sonen fick frågan om att hjälpa till och han skyfflade jord med gott humör. Nja, tror att jag har lagt till det där med gott humör... Han fyllde en odlingslåda innan han gav upp. Vet inte hur många skottkärror jord det var men många är nog en underdrift om man frågar honom. :-) Maken fyllde en andra på kvällen innan middagen.

Så summa summarum dag 1:
3 odlingslådor tillverkade
2 odlingslådor målade
2 odlingslådor fyllda med jord

Idag fortskrider arbetet!


Nya köksträdgården del 2

$
0
0

Lite trött blir man av att jobba. Jag ska inte klaga, absolut inte, MEN även om nya köksträdgården GER energi så märks det i kroppen att det är lite ansträngande... Något stel skulle man kunna säga.

Odligslådorna som nya köksträdgården består av är återbruk både av gamla odlingslådor från gamla köksträdgården men även från föredetta hönshuset. Vi demolerade gamla hönshuset sent i våras, nu är prövotiden ute - vi konstaterar att Glädjehuset fungerar och vi behöver inget hönshus.

Återbruk är bra alternativ. Både för vår ekonomi men också för att det vore dumt att inte ta tillvara på material som är dugligt. Jag menar, allt som går att använda borde väl användas?! Färgen i sig kostar en hel del så bra om man kan hålla ner kostnaderna. Jag målar odlingslådorna med vattenbaserad oljefärg och hoppas att det blir snyggt.

I botten på odlingslådorna har jag lagt golvskyddspapper. Tidningar är toppen om man har men vi har ingen dagstidning utan läser på nätet... Så om man ska "täckodla" med tidningar så är inte digital tidning ett bra alternativ ;-) Bestämde mig för "täckodling" istället för att gräva upp gräsmattan. Nu förstår jag att jag var smartare än jag hade gissat... När maken förankrade första lådan i gräsmattan märktes det att det vara ganska hård och stenig jord... att fundera på att gräva upp gräset kändes dumt så golvskyddspapper som täckning var smart!

Varje låda innehåller ungefär x skottkärror med jord. Jag är så tacksam för att maken och sonen har skyfflat jorden! Jord är tungt! Till hösten blandar jag i spånet från Glädjehuset som jordförbättring. Egentligen vore det mer lämpligt att göra till våren men jag spar lite arbetskraft om jag fyller på i höst när Glädjehuset ska tömmas. Om jag har skördat klart då?!

Så summa summarum dag 1 + dag 2:
3 odlingslådor tillverkade + 2 =5
2 odlingslådor målade + 3 =5
2 odlingslådor fyllda med jord+1=3

Ja, vi fortsätter att jobba på!

Trädgårdsresa till Skåne 2014

$
0
0
Som ni märker har det varit lugnt på bloggen i en månad. Jag har tagit lite semester och välbehövlig egentid, laddat upp batterierna och påtat i trädgården. Och så har jag varit på årets trädgårdsresa till Skåne! Gott för själen, mindre bra för kroppen med alla "snabba matlösningar", men men - det var det värt!

Vi hade 11 trädgårdsbesök och 2 fågelbesök. Ja, och fågelbesöken var inte ens mina denna gång utan det var Maris som skulle köpa vaktlar och vaktelägg. Himla bra att kunna göra en komboresa, - förra året hämtade jag tupp. :-)

Vi hade fullpackat schema i år igen även om det var lite luftigare än förra året. Och ändå, var vi konstant sena kändes det som. Tredje dagen var vi fullastade eftersom då hade vi besök både Löddeköpinge plantskola och Viaköp i Höganäs. Vi reste med en Comicamp, släp med uppfällbart tält som fick namnet Hjulia. Det var tur att vi hade Hjulia, bästa uppfinningen ever, i den sov vi på nattetid och lastade på dagtid. Ni kommer garanterat få höra mer om Hjulia, ett äventyr på både gott och ont.







De elva besöken var både nykomlingar och "gamlingar", dvs några favoriter i repris från förra året.

  1. Mandelmanns trädgård - gammal favorit, ett måste!
  2. Apotekarens trädgård - nykomling
  3. Katrinetorp - nykomling
  4. Slottsträdgården i Malmö - nykomling
  5. Anette "Dagliljan" Nilssons trädgård - gammal favorit!
  6. Löddeköpinge plantskola - gammal favorit!
  7. Ulla Molins trädgård - nykomling
  8. Viaköps plantskola och trädgård - gammal favorit!
  9. Lotties trädgård - nykomling
  10. Villa Solhem, Gunilla & Rolfs trädgård - gammal favorit
  11. Hannu Sarenström på Kinnekulle - nykomling
  12. Hjulia - i vått och torrt!
    Ni ska få en detaljerad utvärdering av alla besök - håll ut! Jag måste först smälta alla intryck från en mycket intensiv vecka. En dag kändes som en hel vecka och vi var nog ganska trötta på kvällarna. Lämna gärna en kommentar om vilken/vilka av trädgårdarna du vill läsa om...

    Nu ska jag ut i trädgården och se vad som hänt efter nattens åskväder, det var en riktig urladdning!



    Ps. och som vanligt skulle jag uppskatta om man 
    frågar innan man lånar bilder. ds

    Dags för ny ringblomssalva!

    $
    0
    0

    Mina fina ringblommor ska bli till den finaste ringblomsoljan! Jag använder mig av ekologisk rapsolja till mina salvor, man skulle kunna säga att det är nordens olivolja. 

    Jag ska göra två salvor som vanligt; 

    • RINGBLOMSSALVA MED ROSENTRÄOLJA som är avslappnande och harmoniserande. Bra för alla hudtyper, speciellt för torr och känslig hud.

    • TRÄDGÅRDSMÄSTARSALVA med backtimjan och grönmynta. Backtimjan är en örtig doft. Bladen innehåller bland annat oljan tymol som är antiseptisk, antimikrobiellt och konserverande. Grönsmyntans olja ska ha svamphämmande effekter enligt undersökningar. Den ska också ha lugnande effekt och passar vid massage.


    Båda salvorna har bivax och ekologisk rapsolja som bas. Jag gör min egen ringblomsolja - sår ringblommor, plockar och torkar ringblommor och lägger dem i rapsoljan. Mycket pyssel men jag vill ha det bästa! Ringblomma ska vara antispetisk, bakteriedödande och antiinflammatorisk. I min örtabok står det att läsa att ringblomman är läkande och passar om man har brännskador. Studier visar på att den är bra vid eksem och andra hudåkommor.

    50 ml 120 kr. Vid intresse, skickat ett mail!
    johnna.gilljam@gmail.com

    Smaklökarna flyttade till Italien...

    $
    0
    0

    Att skörda finaste grönsakerna och få till goda rätter är en vardagslyx som jag uppskattar oerhört. Här blev det marinerad zuccinisallad med chili, basilika och ringblommor. Själva marinadreceptet håller jag för mig själv ;-) 



    Det där om billig mat....

    $
    0
    0
    Läser ett inlägg på Köpstoppsbloggen om att handla i lågprisvaruaffärer och billig mat... och tänker att det är intressant men upplever att vi har olika utgångspunkt. Läs gärna hennes inlägg, och även blogg som inspirerar!

    Min grundhållning är enkel och kan sammanfattas med mina två deviser;

    • man får vad man betalar för
    • det är alltid NÅGON som betalar


    Varför tar jag upp detta då i samband med vad Ann-Christin skriver om på sin blogg? Jo, för att ni ska förstå utifrån hur jag tänker.... Hon tar upp några viktiga punkter:

    • Fördomar mot affären Lidl, tyska varumärken och billigt
    • Att man kanske skäms att köpa billiga varumärken/lågprisvarumärken
    Jag kör en liten kortare reflektion runt ämnet... Ja, jag vill helst inte handla på t ex på denna tyska lågprisjätte. Det handlar INTE om att jag inte vill handla produkter av okänt märke, dvs "produktrasism". Nej det handlar om att t ex om vi köper utländska billiga grönsaker så får våra svenska grönsaksbönder svårare att konkurera på marknaden. De har inte möjligheten att dumpa priserna efter importerade grönsaker. Dumt! 

    Här skriver DN en kortare text om svenska grönsaker som inte blir sålda. Nu ska inte denna tyska lågprisaffär få all skit för grönsaksimporten, större affärer köper också in utländska grönsaker billigt för att vi konsumenter vill ha så billig matpåse som möjligt. Ja, vi konsumenter kan aktivt påverka genom våra val!

    Tar vi köttkonsumtionen i fråga så blir jag än mer provocerad. Det skulle aldrig landa t ex konventionell dansk fläskfilé i min matvarukorg. Då kan jag lika bra låta bli att köpa kött. Men i ärlighetens namns så finns denna danska filé även i större svenska matvaruaffärer så det är inte bara en lågprisaffärsgrej. Men det ÄR lågprismat! Och åter igen (har skrivit om det förr), om du inte betalar för en vara vad produktionen kostar så är det någon annan, troligen djuret som betalar! För att förtydliga, om du handlar extremt billigt kött har bonden sannolikt inte haft möjlighet att behandla djuret på ett bra sätt innan det blir till mat. Man får vad man betalar för och det är alltid någon som betalar!

    En brasklapp är rimlig här, allt svenskt kött är inte okej bara för att det är svenskt! Ekokött från Danmark kan vara bättre än svenskt kött... Läs mer här! 

    Vad gäller övriga konsumtionsvaror för hygien och hushåll? Nja, jag läser ju gärna vad saker och ting innehåller då jag vill undvika vissa ämnen. t ex parabener och palmolja. Jag inbillar mig att det är lättare med svenskmärkta produkter men jag kan ha fel...  Alltså förstå mig rätt nu, jag hävdar inte att svenska produkter eller produkter med svensk märkning är bättre än utländska, näe inte alls. Jag menar att det är lättare att läsa på och vara kritisk om man kan språket. Så produkten i sig behöver inte vara sämre. Kanske alla Lidls produkter har en svensk märkning?

    På vår trädgårdsresa till Skåne skulle vi försöka hitta en matvaruaffär. Vi hade några saker på vår lista som inte alls var utöver det vanliga. Vi landade vid en Lidl, hittade tyvärr inte det vi letade efter. Jag tror inte att det var så märkvärdiga saker men utbudet var helt klart begränsat. Kanske är det så att jag är bortskämd...? Men jag hittade ekologiska russin! :-) 

    Att skämmas att handla lågprisvaror är dumt.
    Att välja medvetet vad man handlar är smart.
    Att läsa på, ta sina strider och våga stå för sin matkonsumtion är starkt!
    Oavsett var man handlar...


    Mitt förra "utspel" om billig mat kan du läsa här...

    Viewing all 267 articles
    Browse latest View live