Quantcast
Channel: Bondjäntan
Viewing all 267 articles
Browse latest View live

Blue and black Brahmatime in Glädjehuset!

$
0
0
Jag har försökt få till en avelsgrupp med svarta och blå (grå) Brahmor i snart 5 år. Det har inte varit helt lätt för det är inte så lätt att hitta ägg från dessa djur samt det finns något som kallas rovdjur och rovdjursbesök. Dessutom tar det tid innan Brahmorna är fullvuxna, över ett år får man vänta. Gärna närmare 2 för då har de utvecklats färdigt så man behöver ha mycket tålamod. Men nu så mina damer och herrar, får jag presentera mina fina Brahmor i färgerna blå och svart?! En liten kavalkad på dessa skönheter!












Det är 2 blåa tuppar, 3 svarta damer och 6 blåa damer som ska bli en avelsgrupp. Jag säger bli eftersom det inte är särade än utan går tillsammans med alla andra höns. Förutom dessa har jag en mindre avelsgrupp med RIR, Sussex hönor i färgerna gul, röd och porslin, fler Brahmor i andra färger, några Isbarhönor samt fina blåkopparfärgade Maraner. En salig blandning som har resulterat i några fina brahma sussexkorsningar!


Funderar starkt på att skapa ett namn för denna klan, alltså liknande som man har med hundar. Vi har ju nästan slutat namna våra hönor och tuppar när de har blivit många men nu kanske det är dags. Ha namn för avelsgrupperna samt ett eget namn för varje tupp och höna? Riktiga fläshiga och hollywoodakitga namn vore väl roligt på en hönsgrupp?! Lite roligt får man väl ändå ha! 


Kan inte nog upprepas att 

Jag ♥ glädjehuset 

och allt vad det står för!
Kretslopp
Höns
Livskvalitet
Närodlat
Eko
Gott
Njutning
Nyttigt
Eget
Självhushållning 


Vi hörs snart igen!

Polytunnel som komplement till Glädjehuset!

$
0
0

Yes! Känner mig så himla glad! Typ, ni vet känslan när man känner att det har fallit på plats?! Polytunneln har kommit och är uppsatt på platsen vi odlade potatis 2014. Tung lerjord, mellan sommarhönsgårdarna och vårat bostadhus är platsen. Här kommer jag att kunna förlänga odlingsäsongen med råge om man tänker på tomatodlingen och "vintertomaterna" som kallas även för hängtomater eller evighetstomater. Eftersom jag tömmer Glädjehuset på hösten, typ i oktober och flyttar in hönsen då så är odlingsäsongen över därinne. Men med Polytunneln så bara fortsätter det! :-) Och dessutom kan jag börja mycket tidigare innan hönsen har flyttat ut från Glädjehuset! Det är lite kvar att göra, så som att bygga varmbänkar men planera kan man väl göra ändå... Polytunneln är uppsatt!


Jag tänker att det ska vara två odlingsbänkar som fungerar under vinterhalvåret och våren som varmbänkar. Senare blir de endast kallbänkar. Och så småningom blir återigen varmbänkar. :-)

Längst ner med ena kortsidan kan jag ha kycklinginkvarteringen när jag väl börjar kläcka fram kycklingar. Perfekt att ha dem helt för sig själva! Men det är ju senare i vår det...

I den ena varmbänken som jag hoppas få till ganska snart ska jag så massor av bladgrönt. Morötter salladslök och piplök i den andra varmbänken. Detta är inget konstigt, att så i varmbänkar har jag gjort förr men inte så här tidigt.

Senare i vår ska några jordmandlar få pröva sin lycka i säckar. Fick jormandlarna av vännen Malin för några år sedan men har inte sått dem än. De behöver mycket värme och näring. Malin, tänker på dig och dina hyss med gårdsbutik, odlingar och ost! Kram!



Till sommaren ska vintertomaterna få flytta in i hinkar. Jag sår dem i början av april, det räcker faktiskt eftersom de ska skördas så sent som möjligt. I år blir det nog 10 sorter om inte mer av tjockskaliga hållbara tomater. Jag ska jämföra och plocka de bästa tomaterna inför framtida odlingar. Jag vill ha några säkra kort, favoriter som får förgylla vintermånaderna!

Några paprikor ska jag också ha. Men jag ska även ha paprikor i Glädjehuset i bäddarna. Jag ska jämföra och se vad som ger bäst avkastning med paprika, bäddar eller hinkar. Det blir även chili i hinkar i år. Endast i polytunneln... tror jag. Vi får se, jag hinner ju ändra mig innan säsongen är över. ;-)

Till sommaren tänker jag odla slanggurka i den ena bänken och i den andra melon. Gurkan är ju inte för någon längre förvaring utan för direktkonsumtion. Och melon, ja vilken lyx det vore.

Drömma och planera kan man ju utan att det skadar, vi får se hur mycket verklighet det blir av alla planer. Och vad har jag glömt? Det finns säkert massor....

Och så skulle jag behöva ett namn på detta gröna åbäke. Ett lika fint och bra som Glädjehuset... jag kan ju inte säga polytunnel varje gång! ;-)

Vad tänker du, vad borde jag odla mer eller vad kan tunneln heta? Ha det gott allihopa!

Odlingsåret 2015 kommer vara da shit! 



Ekologisk odling och matproduktion?

$
0
0
Ibland blir jag så trött... riktigt trött.... När det gäller ekologisk odling så finns det många missuppfattningar som vore bra om man kunde rätta till. Men finns ett problem, och det är att det finns en del av ekologisk odlingskultur som är näst intill sektliknande. Det är en liten del men den försvårar spridningen av intresset för ekologisk odling. Jag vill ge upp. Sluta bry mig vad andra säger och "kokona" in mig i min bubbla och vara lycklig.

MEN om man vill förändra världen, göra den till en lyckligare plats, en värld värd att leva i framtiden kan man inte sluta bry sig. Nej tvärtom, man måste förmedla och berätta, om och om igen. Även när man får mothugg och dumma kommentarer. Det där med dumma kommentarer är knepigt, kan man verkligen säga att de är dumma eller kommer de bara ur en annan synvinkel? I all välmening; well, you say poh-tay-toe and I say po-tah-toe.

När jag började skriva detta inlägg förstod jag att risken är stor att trampa på andras tår och det är INTE min mening. Det vore roligt att diskutera sakfrågan på ett konstruktivt sätt, att funderingarna leder framåt!

Ganska snabbt blev detta inlägg långt och snårigt. Så jag blev tvungen att skriva om det och omstrukturera, det blir en serie inlägg istället för ett enda. Skrivna av en amatör som tänker runt ekologisk odling. Ja, jag är en amatör som odlar för husbehov, jag är inte ett proffs, men ganska påläst skulle jag vilja hävda. Vi får se, kanske att du tycker att jag är helt ute och cyklar?!

Vad är det som har fått mig att skriva inlägget från början? Det är påståenden jag kommit i kontakt med framförallt från kommentarer i olika diskussionsforum men även från samtal i vardagen. Jag listar några av dem här nedan och som ni ser är det två kategorier av påståenden. Det är som om det fanns två läger, två sidor att välja mellan och det i sig är kanske en av de största anledningarna till detta inlägg. Att det ska vara allt eller inget, svart eller vitt, sant eller falskt. Att man glömmer bort ett sammanhang, olika faktorer som möjliggör det ena eller det andra. Ja ja, här kommer citaten/kommentarerna:

  • Det är onödigt att odla ekologiskt för att det finns gift i ekologiska produkter också.
  • Vi kan inte odla ekologiskt och mätta hela jordens befolkning.
  • Att producera och äta ekologisk mat är för dyrt.
  • Att äta ekologisk mat är att vara vegetarian, eller ännu hellre vegan.
  • Ekologisk odling är alltid bättre än konventionell odling.
  • Om man äter icke-ekologisk mat får man cancer.
  • I ekologisk mat får eller borde det inte finnas några E-nummer.
  • Citronsyra är gift och borde inte finnas i ekologisk mat.
  • Ekologisk mat är naturlig mat.

Jag ska försöka mig på att bemöta alla dessa punkter utifrån mina tankar.  Jag ska också berätta hur jag ser på ekologisk odling och hur jag förhåller mig till det i min vardag. Som jag nämnde förut blir det jättelångt att få med allt i ett inlägg så jag delar upp det i några delar. Jag börjar att bemöta ovanstående citat/kommentarer. Följ med på denna ekoresa!

Det som är bra att ha med sig i bakhuvudet är att det är skillnad på att odla ekologiskt för husbehov för en familj och att odla ekologiskt för ett helt samhälle. Det är olika intressefaktorer bakom, samt olika behov. Dessutom uppfattar jag att marknaden har stulit hela begreppet i sitt intresse. Det är också skillnad mellan att köpa sin mat och att odla sin mat vad gäller ekologiskt eller konventionellt. Dessutom gissar jag att vi använder oss av olika definitioner på vad ekologiskt innebär. Jag utgår från jordbruksverkets och livsmedelsverkets definition.


Det är onödigt att odla ekologiskt för att det finns gift i ekologiska produkter också.
Ja, det kan finnas gifter i ekologiska produkter, men det är frågan om olika mängder om man jämför produkterna. Den giftfria odlaren kan inte skydda sig mot de gifter som finns i luften, regnet och i jorden, både orsakade av annan industri, biltrafik och av konventionell odling. Rester av bekämpningsmedel som ofta används av konventionell odling som använder sig av kemikalier finns i både vattendrag, sjöar och i nederbörden.

"Och tungmetaller som kadmium finns i jordarna, både naturligt och på grund av till exempel trafikutsläpp, konstgödsel och avloppslam. Därför kan tungmetaller hittas i mat som odlas i jorden. Skillnaden är att ekobönderna inte tillför nya gifter till jorden, vilket kemikaliejordbruket gör."Naturskyddsföreningen

Dessutom kan man inte så förenklat föra resonemanget att det är onödigt med ekologisk odling för att det finns gifter i dessa produkter. Att odla ekologiskt handlar inte bara om produkten i sig utan även vilken påverkan man har i sitt odlande både nu och i framtiden. Dvs, det finns en långsiktig tanke bakom ekologisk odling. Hur ser vi till att inte utarma jorden? Hur får vi så frisk jord som möjligt? Hur producerar vi mesta möjliga till mista möjliga miljöpåverkan i framtiden?

Vi kan inte odla ekologiskt och mätta hela jordens befolkning.
Det här en ickefråga i dagsläget tråkigt nog. Vi har människor som svälter även med den konventionella odlingen. Så argumentet håller inte som anledning till att inte odla ekologiskt. Snarare borde man ställa sig frågan om hur vi kan omfördela våra resurser så att fler kan ta del av dem.  Vi kastar många kilo mat i våra hushållssopor per år. Vi bränner upp skördar som inte blir sålda pga dumpade priser. Vi har blivit vana att äta vad vi vill året runt, t ex jordgubbar under vintertid. Vad är du villig att försaka för att andra ska få det bättre?

Att producera och äta ekologisk mat är för dyrt.
Nja, visst kan man hitta produkter som är mycket dyrare som är ekologiska jämfört med icke ekologiska. Det finns också produkter som endast skiljer någon krona. Jag tycker det är mer intressant att tänka så här; istället för att äta ekologiskt kött fem dagar i veckan kan man under två dagar byta ut köttet till vegetariska alternativ med fina ekologiska grönsaker. Kött är dyrare än grönsaker, både ekologiskt kött och icke ekologiskt kött.

Många hävdar att det även är en klassfråga att kunna välja ekologiska produkter och det kanske stämmer till viss del men långt ifrån i den utsträckning som antas tänker jag. Det är klart att det finns undantag. Dock tror jag att det snarare handlar återigen om vad man äter och hur ofta. Vad anser vi vara en normal veckas matsedel? Vi äter mer kött per person nu än tidigare och vi tycker att det är självklart att vi ska kunna göra det.

Jordbruksverket - Köttkonsumtion
Svenskt kött - Hur mycket kött äter vi
Jordbruket i siffror - diagram
DN-Så mycket mer kostar det att äta ekologiskt

Dessutom lägger vi i genomsnitt mindre pengar på mat är vi gjorde för 60 år sedan. Då la man ca en tredjedel av lönen på mat och nu avsätter vi 12%, drygt en tredjedel av det vi handlade mat för förr. Så frågan är hur vi prioriterar våra kostnader, även om det finns undantag.

Att äta ekologisk mat är att vara vegetarian eller ännu hellre vegan.
Delvis skulle man kunna få poäng för denna, men vegetativ produktion är mindre miljöbelastande i genomsnitt jämfört med köttproduktion, dock är inte konventionell grönsaksodling och spannmålsodling i sig ekologisk. Så visst, äta mer grönsaker är bra men det betyder inte att det är mer ekologiskt att vara vegetarian eller vegan. Det är faktiskt så att jag som äter ekologiskt kött är mer ekologisk i mitt köttätande än en vegetarian som äter grönsaker som är konventionellt odlade med bekämpningsmedel. För vi pratade om ekologisk mat!

Ekologisk odling är alltid bättre än konventionell odling.
Nja, oerhört förenklat tänkt och helt utan att ta med andra faktorer. Denna fråga tycker jag själv kanske är den mest svåra att förhålla sig till. Är det bättre att köpa ekologiska tomater från Spanien under vintertid som transporteras hit än tomater som är odlade i Sverige i uppvärmda växthus och som ej är ekologiska? Frågan om odlingen ja, frågan om konsumtion av dessa tomater blir nog svaret nej. Knepigt.

Sedan finns det faktiskt konventionella småodlare som har bra djurhållning och bra odlingar. Att vara konventionell måste inte innebära bov-etikett. Det finns ett ganska stort spann att förhålla sig till, det är inte svart eller vitt. Jag som hushållsodlare är inte helt ekologisk i min odling eller djurhållning utifrån jordbruksverkets och livsmedelsverkets kriterier och ändå anser jag mig vara "typ" ekologisk. Mer om detta senare, nästa del i Ekologisk odling!

Kan också tänka mig dels att det är ett problem om några få skapar ett monopol runt ekologisk odling och etiketterar allt annat som dåligt på marknaden. Dels att det finns ekonomiska intressen före miljö eller samhällsintressen eftersom det ligger i tiden att äta ekologiskt och att ta hand om sin kropp.

Om man äter icke-ekologisk mat så får man cancer.
Det finns inga större studier som har gjorts på människor som äter endast ekologisk mat och cancer. "Superfood" som hämmar cancer är jag tveksam till även om det finns fullt med "fakta" om det på internet. Jag har tyvärr svårt att hitta några medicinska artiklar om det. Jag hittar att mat kan påverka behandlingen av cancer, men det är ju en annan sak. Jag har även hittat olika matprodukter som är cancerframkallande. Dessutom ser jag att det säkert är svårt att påvisa kopplingen mellan konventionell mat och cancer då fler faktorer påverkar, till exempel var vi bor, vad vi utsätts för i närmiljön, hur vi motionerar och vilka gener vi har.

Tycker ändå att ämnet är intressant, hur konventionell respektive ekologisk mat påverkar vår hälsa. Intressant att läsa:
Kvalitet, hälsa och ekologisk mat – nya rön från forskningen 
Är det bättre för hälsan att äta ekologiskt?

I ekologisk mat får eller borde det inte finnas några E-nummer.
Meh... det finns ett litet missförstånd om E-nummer, som om att de var till för att skada maten vi äter. Eller att de alltid är meningslösa tillsatser i maten. Här kan du läsa om E-nummer:Livsmedelsverket Det finns faktiskt många E-nummer som jag är tacksam att de finns i maten då jag verkligen inte vill ha härsken mat. Sen finns det också E-nummer som jag inte behöver och undviker. Jag tror att man kanske ställer likhetstecken mellan E-nummr, tillsatser och kemikalier.

Processade ekologiska matprodukter kan absolut innehålla E-nummer. Men det måste vara godkända och jag gissar på att de är färre till antalet än i icke ekologiska produkter. Olika märkningar har sina kravspecifikationer och det känns som en djungel. Här kan du läsa till exempel KRAVs regler över E-nummer: Äkta vara och E-nummer.

Citronsyra är gift och borde inte finnas i ekologisk mat.
Först och främst, jag ber dig läsa ovanstående och även länkarna. Framställd citronsyra används som antioxidationsmedel som är ett surhetsreglerande medel och som man använder i verkan mot härskning och missfärgning.

Citronsyra finns naturligt (dvs inte tillsatt) i bland annat frukt och bär. Även i människokroppen som producerar ämnet själv!

Det finns många åsikter om citronsyra som gift, som allergiframkallande och att det skulle medföra andra hälsofaror. Enligt livsmedelsverket och Äkta Vara finns inget något sådant samband:

Jag är inte tillräckligt medicinskt kunnig men skulle inte överkänslighet mot tillsatsen kunna ha något med framställningsprocessen att göra? Hur vet man att man reagerar mot just citronsyran? Jag gissar på att det är flera samverkande faktorer som framkallar en reaktion. Observera att jag INTE säger att en reaktion inte är möjlig. Jag kom lite ifrån ämnet men jag gissar på att exempelvis önskan om att ekologisk saft inte ska innehålla citronsyra kommer från denna föreställning.

Ekologisk mat är naturlig mat...
Det beror ju på vad man menar med naturlig! Är processad mat naturlig? Är det naturligt med tillsatser? Vad är en tillsats och vad är en smakförstärkare? Innan jul köpte maken och jag en gudomligt god ekologisk salami som är processad och har tillsatser som kryddor och salt. Himmelskt god!




Drömmar om en potting shed!

$
0
0

Vi har ett hus på tomten som vi kallar för Vita huset lite lustigt nog. Det är litet, skruttigt och innehåller ett rum, en vind och bredvid ett trädgårdsskjul. Långt ifrån det man tänker på när man säger Vita huset! Det används just nu mest som ett förråd faktiskt och är fullproppat med saker, särskilt gamla vardagsrums grejer. Eftersom vi har tömt vårt vardagsrum för att bygga om så tryckte vi in grejerna i Vita huset...



Då vi inte längre har ett vardagsrum där jag varje vårvinter ställde in mina sådder på mina praktiska hyllor så tänker jag att kanske Vita huset skulle kunna bli någon form av ett potting shed?! Där jag kan ha mina sådder i fred...



Det skulle bli så himla bra med Vita huset som potting shed då till vänster om huset ligger jordmakeriet! Trädgårdskomposter i långa rader och en bänk för sådder. Här inne skulle jag kunna ha en bänk för sådder i inomhus som inte är köket.



Hänga grönsaker och örter på tork och förvaring...



Och alla mina krukor skulle få plats och vara lättillgängliga... Bara ta när man behöver och inte behöva bända loss från is och snö först.



Och så himmelriket med riktiga bänkar för jord och sådd! Slippa plasttråg som flyttas fram och tillbaka i köket, kombon laga mat och sådder är inte optimalt...

Mina drömmar är ganska praktiska som ni kanske märker. Inte så värst romantiskt med mina potting shed drömmar. Det är en lösning på flera frågetecken som finns just nu i odlandet som har påbörjats för säsongen. Bilderna ovan är lånade från Pinterest med sökordet potting shed förutom bilden på Vita huset.

Våga drömma! :-)


forts. på ekologisk odling och matproduktion? del 2

$
0
0

Jag skrev i förra inlägget om ekologisk odling och matproduktion och till slut bestämde jag mig för att skriva den i minst 2 delar för att det blev för rörigt. I det inlägget svarade jag på några kommentarer eller citat som jag har hört som allmänna sanningar. Jag utgick från  jordbruksverkets och  livsmedelsverkets definition i texten och det kommer jag att göra även nu. 

Varför utgår jag från en definition som man kan uppfatta som snäv? Nja, jag tycker inte att den är snäv och dessutom är det lättare att diskutera om vi pratar om samma sak. Det är lättare att hålla sig till ämnet och även visa på hur jag tänker runt ekologi och min odling. 

Jag skulle vilja påstå att jag i sort sett odlar ekologiskt och har en ekologisk djurhantering med exempelvis hönsen. Och ändå inte. 

Jag odlar med ekologiska frön så långt det går. Ibland är det svårt att få tag i ekologiska frön och då odlar jag med konventionella, dvs jag odlar med båda varianterna. Det bästa vore förstås att kunna producera egna fröer i större utsträckning men varken orken eller utrymmet räcker till om jag ska odla alla mina egna fröer. Jag skulle kunna avstå att köpa icke ekologiska frön men jag har övervägt noga och väljer att köpa konventionella frön. Jag vill ha en rikedom bland mina grönsaker som jag odlar på ekologiskt sätt utan kemiska gifter även om vissa frön är konventionella. 

Jag använder inte traditionella så kallade kemiska gifter för att bekämpa ogräs eller skadeinsekter. Ibland har vi använt oss av nyttodjur så som nematoder och bakterier i bekämpning t ex av kålfjärilslarver och sorgmyggor. Jag samodlar olika växter för att de gynnar varandra samt för att förvirra skadeinsekter, framförallt det senaste. Att kombinera växter för att lura skadeinsekter är att föredra och nuförtiden försöker jag öka blomsterodlingen för att öka andra insekters intresse att vara i köksträdgården och pollinera och kanske äta upp skadeinsekter. 

Jag skiftar grödor för att sjukdomar inte ska bildas och grödorna inte utarma jorden. Jag har nyligen tänkt om i köksträdgården och det kan du läsa om här och häri detta arbete har jag tagit med dessa aspekter. Dessa nya odlingsbäddar är upphöjda och kan producera mer per kvadratmeter än tidigare. Jag gödslar med hönsskit, kompost och nässelvatten samt täckodlar i största möjliga mån.

Ibland köper jag jord. Jag har prövat ekologisk jord med mindre bra resultat då plantorna blev gula efter en vecka. Trist, då jag hade köpt jorden för att kruka om chiliplantor. Oftast köper jag jord i bra kvalitet till mina första sådder av chili och tomat.
Om man vill vara lite krass är det mest ekologiskt att tillverka sin jord själv med kompostering och täckodling.

Därför har jag påbörjat jordmakeriet som består av många kompostfack och tunnor med olika jord. Tanken är att kunna producera olika kompostmaterial och jord för olika behov. Visst har vi tidigare haft kompost, både trädgårdskomposter och varmkompost för matavfall men nu är det lite mer struktur och tanke bakom. Det är en hel organisation bakom! :-) En stor inspirationskälla är Börje som jag var och hälsade på en regnig sommar. Han hade en jordkvarn som jag är sååå avundsjuk på. Vill man se en välmående köksträdgård och bli inspirerad att sluta gräva ska man hälsa på Börje

Något som hör hemma här är Glädjehuset som är ett kretsloppshus! På vinterhalvåret har jag höns i växthuset (som kallas Glädjehuset) och jobbar fram en varmkompost för att ta reda på värmen till hönsen. Hönsen får även alla matrester och det som de ratar komposteras. På sommarhalvåret odlar jag främst tomater i denna mylla som har producerats under vintern. Även chili, paprika, tomatillo och physalis odlas med gott resultat. 

Ett av kriterierna som jag inte uppfyller vad gäller ekologisk djurhållning är att jag inte kan producera hönsens mat. Jag köper spannmål och även en del värpfoder och ändå tycker jag att mina djur har det bra! De är välmående och har inga sjukdomar eller ohyra sedan vi började med Glädjehuset. Dessutom hjälper nog att de byter boende mellan sommar och vinter samt att vi har 2 hönsgårdar som vi skiftar mellan på sommaren.

Glädjehuset tillför mycket glädje och trevlig odling med stora skördar. Sällan finns det skadeinsekter eller angrepp på plantorna att skåda. För varje hönssäsong dvs på hösten töms Glädjehuset på myllan och komposteras/förvaras eller myllas direkt ner i planteringarna som jordförbättrare. Ingenting går till spillo. Här och här kan du läsa mer om Glädjehuset!

Så till den ursprungliga frågan, har vi helt ekologiskt hos oss? Nej!
Använder jag ekologiska metoder? Ja, i stor utsträckning.


Jag vill återigen lyfta, som jag gjort så många gånger tidigare, att man ska leva livet på ett hållbart sätt! Jag är för en hållbar och kvalitativ konsumtion, det vill säga att jag inte är emot all konsumtion utan försöker ha en återhållsam tanke och handling vad gäller att konsumera. Vi äter så naturlig mat som möjligt. Vi odlar grönsaker och har gärna djurhållning för matproduktion. Strävar efter självhushållning, annars eko och närproducerat om det är möjligt!


Det gäller att hitta rätt stig och följa den; 
hållbart för människan här och nu men även i framtiden!

Årets tomatplanering pågår!

$
0
0


Årets tomater blir uppdelad i tre projekt skulle man kunna säga;
  • att odla tidigt och sent några stycken för att få tillgång till färska tomater
  • att odla så kallade vintertomater eller hängtomater i pollytunneln för senare skörd
  • att odla i Glädjehuset som "vanligt" samt några på friland 

Att odla tidigt och sent 
Det börjar nu även om jag borde ha börjat i höstas. Tanken att göra som Farbror grön -sticklingföröka och övervintra. Tänker att jag kan göra samma lika i kommande höst och vinter i Vita huset om jag har fått till det som jag önskar. Tanken är ju att göra om huset till ett "potting shed". Kanske jag skulle kalla det för odlingshuset? Nu var det ju inte Vita huset jag skulle prata om utan om tomatodling! 

I alla fall, för att få tomater så tidigt som möjligt och tomatplantor att ta sticklingar från så sår jag några sorters tomater under januari. Normalt sår jag de flesta tomater i slutet av februari eller början av mars. Jag sår även i januari en köpetomat för att se vad avkomman blir samt hur lång tid det tar innan frukt. 


Tidiga sådder


Sådd
Whippersnapper
Ampeltomat
Tidig röd ampeltomatNy

Tiny Tim
Körsbärstomat
Välkänd tidig lågväxande busktomat 
ej ny
10/1
Romantica
Coctailtomat
Köpetomat för testNy10/1
Chilega
Körsbärstomat
Tidig söt körsbärstomat - 60 dagarNy

Corianne
Mat/pastatomat
Hållbar röd avlång pastatomat, söt och godNy10/1
Chuchloma 
Mat/pastatomat
Hållbar gul pastatomat från Ryssland, halvsöt och friskNy10/1
Sunstream F1
Cocktailtomat
Cocktailtomat av plommontyp. Den ger långa enhetliga klasar av 30-40 g tunga, röda frukter. Fasta, syrliga, ”lagom” söta frukter. Hög torrsubstanshalt gör också frukterna lämpliga för torkning. Mina dyraste frön!!! Ny

Supersweet 100 F1 KörsbärstomatSupersweet ger långa, glest besatta klasar av små, söta frukter. De är ca 2-2,5 cm i diameter. Problemfri även långt in på hösten när nätterna börja bli kalla. Ny

Vinbärstomat
Små små söta tomater röd el. gula
ej ny







Att odla vintertomater
Jag har odlat i fler år nu flera olika sorters vintertomater och i år så ska de få flytta ut från Glädjehuset till Pollytunneln. Dessutom ska jag odla mååånga sorter i år som är hållbara och sen välja ut till nästkommande år mina favoriter. Tanken är att jag ska kunna hänga upp och förvara tomater så att det finns tomater januari och februari! Jag har ju redan nu några favoriter men det kan ju ändras när man odlar allihopa jag har tillgång till. 

Vintertomateri pollytunneln

Sådd
Gelbe DattelweinGul dadelformad körbärstomat - 70 dagar
Hållbar
ej ny
mars/april
Principe BorgheseRöda små tomater, tjockskaliga, högväxande, 67 d.
ej ny
mars/april
Pomodor CrovareseEvighetstomat, Italien. Tålig mot sjukdomar, stark & produktiv planta. Växer i klasar, avlånga röda och tunnskaliga tomater 20gram
ej ny
mars/april
Pomodor PonderosaEvighetstomat, Italien. Högväxande och produktiv planta. Gyllengula tomater, innanför rödgul
ej ny
mars/april
Tomàquet de Penjar Can BogunyàHängtomat Rosa-rödaktiga stora frukter, KatalonienNymars/april
Tomàquet de Penjar Petit de RamailletHängtomat. Små orange-röda frukter KatalonienNymars/april
Tomàquet de Penjar MallorquiHängtomater. Små runda röda tomater med liten spets. Kataloninen
ej ny
mars/april
Tomàquets de Penjar, Gàrden Mas Galcerad Sant Miquel de Fluria Hängtomater. Normalstora röda tomater - ekofrön från en ”tomatbonde”. Katalonien Min favorit
ej ny
mars/april
Kenneths NK-tomater ”piennelo”Hängtomater. troligen en Vesuviosort? Köpta på NK som köpetomater. Nymars/april
CorianneHållbar röd avlång pastatomat, söt och godNymars/april
Chuchloma Hållbar gul pastatomat från Ryssland, halvsöt och friskNymars/april
Peter den HållbareVintertomat fr Monika, ljusgul + gulNymars/april
Sunstream F1
Cocktailtomat
Cocktailtomat av plommontyp. Den ger långa enhetliga klasar av 30-40 g tunga, röda frukter. Fasta, syrliga, ”lagom” söta frukter. Hög torrsubstanshalt gör också frukterna lämpliga för torkning. Mina dyraste frön!!!Nymars/april
Arvento F1

Ger närmast fenomenal avkastning, med långa klasar, 10-15 runda röda frukter, medelvikt ca 115 g. För klasskörd succesivt, men de enskilda frukterna är ändå mycket hållbaraNymars/april


Att odla i Glädjehuset 
Glädjehuset står ju för huvudodlingarna av tomater! Ett kretsloppshus som är hjärtat i köksträdgården, läs mer under rubriken Glädjehuset. I år satsar jag på några F1:or som jag inte har odlat tidigare. Har sällan många F1:or, oftast har jag haft härdiga fina kulturarvsorter, det finns en stor variation på tomater som är värda att odla. Men i år blir det annorlunda!

Listan är inte klar, jag har oerhört svårt att sortera ner antalet tomatsorter. Har tänkt mig att inte odla fler 30 sorter i Glädjehuset i år... hur det nu ska gå till. 30 sorter men fler av varje. 2 platser kvar...


Vanliga sådder i marsFör Glädjehuset (friland)


ChilegaTidig söt körsbärstomat - 60 dagar
Ny

Red PearlRöd pärltomat - 65 dagar
Ny

DasherRöd oval (plommon) körsbärstomat
Ny

Gelbe DattelweinGul dadelformad körbärstomat - 70 dagar
ej ny

Supersweet 100 F1 KörsbärstomatSupersweet ger långa, glest besatta klasar av små, söta frukter. De är ca 2-2,5 cm i diameter. Problemfri även långt in på hösten när nätterna börja bli kalla. 
Ny

Sunstream F1
Cocktailtomat
Cocktailtomat av plommontyp. Den ger långa enhetliga klasar av 30-40 g tunga, röda frukter. Fasta, syrliga, ”lagom” söta frukter. Hög torrsubstanshalt gör också frukterna lämpliga för torkning. Mina dyraste frön!!!Ny

Sakura F1
Körsbärstomat
Sakura är en tidig, ganska kraftigväxande sort med upp till 50-60 cm långa klasar, med mycket goda, ganska stora körsbärstomater med tunt skal.Ny

Bartelly F1
Körsbärstomat
En tidig sort som ger mängder av goda röda enhetliga hjärtformade frukter, ca 15 g, med mycket mild söt smak utan att vara extremsöt!Ny

Goldkrone
Körsbärstomat
En körsbärstomat med guldgula runda frukter. Mild smak med måttlig sötma och något syra. Tunnskaliga frukter. Är främst lämplig för odling i kallväxthus.Ny

Arvento F1

Ger närmast fenomenal avkastning, med långa klasar, 10-15 runda röda frukter, medelvikt ca 115 g. För klasskörd succesivt, men de enskilda frukterna är ändå mycket hållbara.Ny

Casady's Folly Tomato
Röd-orange stripig plommontomat 75 dagar
A Tom Wagner creation.
Ny

Rosso Sicilian TomatoItaliensk ”stuff-tomato” röd, vacker 80 dagarNy

Outdoor Girl
Friland
ej ny

Green sausage
Plommontomat
Oregelbunden gul och grönrandig plommontomtat med avlånga frukter
ej ny

Green Zebra 
Frukten är grön och god, saftig med tunt skal.
75 dagar Favorit!
ej ny

San Marzano 2
Avlång matlagnings/plommontomat
ej ny

Plack Plum
Pastatomat, plommonformad mörkröd. god!
ej ny

Purple Russian
Pastatomat från Ryssland, plommonformad mörkröd-violett, vacker och god. 
ej ny

Illini gold
Gul pastatomat, plommonformad. God
ej ny

Plum lemon
Mycket lik Chudo Sveta. Ska odla båda och jämföra.
ej ny

Chudo Sveta
Världsmirakel från Ryssland. Gul avlång med spetsig avslut. God
ej ny

Pomodoro Follia Ilbrido F1
Salladstomat från Italien, avlång röd, fast fruktkött och produktiv
ej ny









Tomàquet Rosa Girona
Salladstomat från Katalonien, rosa och grön
Ny

Cour di Bue
Bifftomat. Oxhjärta från Italien. Salladsfavorit
ej ny

Black Sea Man
Bifftomat, rysk svart och otroligt god.
ej ny

Ananas Noir
Bifftomat, Belgien, ekofrön
ej ny

Big yellow zebra
Bifftomat. Kulturarvsort, Gul och fin. Syrlig.
ej ny

Pembe Domates
Bifftomat från Turkiet. Rosaröd.
ej ny



Podden GRÖNSAKSLANDET

$
0
0


Jag måste bara hinta om bloggen Husbehov.se som Bella Linde skriver men framförallt hoppas jag att ni inte har missat radiopodden Grönsakslandet?! Länk finns på bloggen men även på Sveriges Radio! I morgon kommer del 2, som jag väntat, första delen gav mersmak. Tror att jag är lite svältfödd på bra trädgårdsradio och tv. Tittar på repriser av Fork to Fork med Monty Don som bäst, önskar lite mer bra trädgårdstv!

Mer bra trädgårdsinspiration till folket och vi kommer få lyckliga människor!

Glöm inte bort att grodda!

$
0
0

Jag hoppas att ni inte glömer bort att grodda?! Groddade mungbönor är den enklaste "färska" grönsak som man kan ha tillgång till utan svårigheter. För man behöver faktiskt inte köpa dyra speciella groddkärl utan det duger gott med en glasburk!

Först brukar jag lägga bönorna i blöt över natten, lite mer än dubbelt så mycket vatten än bönor är bra. På morgonen tömmer jag bort vattnet och låter burken stå lite på glänt. Nu är det dags att börja skölja! Två-tre gånger om dagen ska man skölja sina bönor och jag gör det morgon och kväll. Fyller på vatten och tömmer, Fyller på vatten och tömmer igen. Dag 3, på kvällen smakar jag på bönorna och oftast är de färdiga! In med dem i kylen när de är klara. Jag brukar ha kvar dem i burken för här går det åt snabbt.

Gott gotti gott gott!

Excuse me, do I know you?

$
0
0

Det är många nykomlingar som har hittat hit. Jag vill bara säga att jag önskar både gamla och nya bekantskaper välkomna hit och ett gott 2015!

Jag ser att många är här och läser även om man inte skriver så mycket i kommentarerna... kanske är fenomenet blogg lite mättat? Jag finns på facebook också som Bondjäntan och där är det lite mer liv och rörelse. Eller det ska jag ju egentligen INTE påstå, här på bloggen är det över 100 besökare VARJE dag! Jag gissar på att ni måste ändå tycka att det är intressant att höra vad som försigår här.

Bondjäntan är ju mitt alias som inte är så anonymt längre! Skoj! Bondjäntan dyker upp både här och där, ibland på ställen som jag inte har någon aning om. Här om dagen fick jag höra att någon trodde att jag hade egna sorter av tomatfrön och tomater eller att Bondjäntan var en tomatsort. :-) Jag får se upp så att jag inte får hybris!

I mitt arbetsliv arbetar jag som skolutvecklare och som stöd till olika sorters ledningsgrupper i skolan. Tufft jobb men ack så roligt! Att vara en del av det som skapar Sveriges framtid är utmanande och viktigt. Tidigare har jag även arbetat en del inom socialtjänsten och som specialpedagog. Allas lika värde oavsett ursprung och förmågor är viktigt och icke diskutabelt för mig. Jag skriver inte så mycket om det här på bloggen och det är ett medvetet val. Bondjäntan är en del av mitt jag men långt ifrån allt!

Vem är du? Jag blir så nyfiken på vem det är som kikar in här, både med jämna mellanrum men också du som bara är här sporadiskt. Vem är du och vad vill du att jag ska veta om dig? Är du ny här finns det ju massor spännande saker att berätta om. Är du en gammal bekant så finns det säkerligen något som jag inte vet om!

So please, let me know, how are you?! Och passa på och ställ dina frågor till mig, så ska jag efter bästa förmåga svara!

Hepp!

Hibiskusförälskelse och inspiration till örtagården!

$
0
0
Eftersom det blev en ny köksträdgård, typ. Det är ju lite svårt att förklara för det är en del av köksträdgården som har flyttat medan vissa saker är kvar på samma plats. Anyway, en del av köksträdgården har flyttat och på kvarvarande plats blev det en örtagård. Eller ska bli.

Jag har några ständigt återkommande inspiratörer om hur jag vill ha det i trädgården och i hemmet, Ulf Nordfjell med sina vackra anläggningar och briljant design, platsen Ytterjärna och Arne Klingborgs form och färg och så Ulla Molin. Jag snöar verkligen in på saker och ting och har upptäckt att jag må ha kort tålamod men jag vet vad jag vill även om det tar flera år innan det blir som jag har tänkt.

 Foto: Viktoria Skoglund

En annan som inspirerar är Viktoria Skoglund och hennes handelsträdgård är en underbar oas. Det är nog enda stället som jag kan säga att jag kan hitta energi och återhämta mig samtidigt som man kan shoppa! Jag är egentligen ingen som gillar shopping och affärer men på Zetas finner jag ro. Viktoria har en blogg där hon berättar delar om sitt liv och bjuder även lite bilder från sitt hem. Bland annat bilden ovan som är en stor inspiration till min blivande örtagård! Det är helt rätt färg och form, plötsligt fanns det en bild som satte ord på mina tankar om örtagården jag tänker mig. Ja, jo, det är återkommande färg, tema och blommor som finns med i mina planeringar även om det blir lite nyheter nu.


På min blogg hittar man ju faktiskt inte lika vackra bilder som på Viktorias. Här är den råa verkligheten innan det vackra infinner sig en vardag. Den blivande örtagården är dessa 4 nya lådor fyllda med massor av god matjord. Bakom ser ni en hallonhäck och fyra varmbänkar som allt som oftast används som kallbänkar. Får se hur det blir i år. Till höger kan man skymta Glädjehuset och pricken över i:et är väl slangen som går rakt igenom. Det kallar jag design! ;-)


Jag har ritat fram och tillbaka på hur lådorna ska se ut. Det finns mängder med förslag men så här långt har jag bestämt mig. Det ska vara mängdeffekt, det vill säga noga utvalt och några få växter som dessutom ska vara gånge 2. Alltså diagonalt ska två lådor se lika ut, eller nästan i alla fall.

Det gråa på bilden är salvia som jag flyttar från en befintlig rabatt som inte ska vara kvar. Stora gråa fina buskar med kryddsalvia, nästan som lammöron. Mörk mörk lila, det som är nästan svart ska vara  mörkbladig silverax och det ljuslila intill är anisisop. De små runda ringarna i lila eller purpur tänker jag mig buskluktärt om jag hittar i den färgskalan. Jag är inte så bra blomfrön så jag får nog leta.... De små gröna är klotbasilika som jag odlade med framgång förra sommaren. Ett måste! Ser nästan ut som buxbom om man kisar ;-). Övre högerkant har jag inte bestämt mig än, kanske piplök och nåt annat spännande. Samt de två andra lådorna... återkommer om dem! Ge gärna förslag som inspirerar!

Foto: Kenneth Nilsson

Något annat Viktoria har på bilden är en Hibiskus som jag blev totalt förälskad i när jag googlade. Jag är inte lättflörtad vad gäller blommor eftersom jag gärna vill ha det ganska avskalat och minimalt. Men ack så enkla, sköra och vackra dessa damer är.

Foto: Kenneth Nilsson

Tror inte att jag ska hibiskusen i någon av lådorna däremot hoppas jag på några buskar runt om kring som binder ihop örtagården tillsammans med det övriga i trädgården.


Foto: Kenneth Nilsson

Jag skulle ju inte ha något emot om de blev stora och vackra exemplar.  Jag har sått några olika varianter nu, hoppas att de gror, jag är ju helt nybörjare i min nya förälskelse!

Det är så himla roligt att drömma och planera. Om det bara blir hälften så lyckat som i mina drömmar är jag supernöjd. Det kommer bli sååå läckert!

Ägarna till bilderna är tillfrågade om lån och ska inte spridas vidare utan deras tillåtelse. Tänk på upphovsrätten. Tack Viktoria och Kenneth!



Idag blir det en skön långpromenad ute i solen, gäller att passa på när den tittar fram! 

Ha en skön lördag gott folk!

Nyfixat

Januari - tankar om sådd

$
0
0
Ambitionerna är höga och det finns en önskan om att få till det med odlingarna. Här nere kommer jag visa på hur jag hade tänkt mitt januari och det ser långt utifrån vad mitt januari blev. Men det gör absolut ingenting! Jag kan använda samma lista för februari utan problem, det enda är att jag får skörda senare. De markerade med stjärnor är vad som är gjort.

JANUARI


ÄrterInomhus i kruka eller nåt annat kärl. Skördas fler gånger. Ekologiska gula soppärtor
*
MungbönorGroddar i glasburk. Man måste faktiskt inte ha groddkärl.
*
RädisorI varmbänk 

RödbetorFörodlas inne - planteras i varmbänk

SpenatFörodlas inne - planteras i varmbänk
*
RuccolaFörodlas inne - planteras i varmbänk
*
Machesallad 2 sorterFörodlas inne - planteras i varmbänk
*
MizunaFörodlas inne - planteras i varmbänk

Pak ChoiFörodlas inne - planteras i varmbänk

MizunaFörodlas inne - planteras i varmbänk

TatsoiFörodlas inne - planteras i varmbänk

PurjolökFörodlas inne - 
Sådd från frö
PiplökI varmbänk Sådd från frö
SalladslökI varmbänk Sådd från frö
PersiljaI varmbänk Sådd från frö
ChiliFörodlas inne - Skolas om flera gånger *
PaprikaFörodlas inne - Skolas om flera gånger *
TomaterFörodlas inne - Skolas om flera gånger *
(Tre sorter)




Bli inte skräckslagen nu... tomaterna är ett experiment och det är endast 3 sorter. De allra flesta sår jag i marsmånad så ingen panik där! Och nu är ju inte januari slut än så vi får väl se om jag får till nåt mer denna månad. 

Jag gillar att titta på vad som faktiskt fungerar och möjligheter, det gör jag även här. Odlingstunneln är plats för att möjliggöra tidiga vårsådder. En varmbänk är snickrad och finns i odlingstunneln, dock har jag inte hunnit med att sätta igång den än. Frön finns och väntas på att planteras. Jord och såbrätten finns. Så det är bara att ta en sak i taget. Först på tur är faktiskt hästskiten och varmbänken. 

Lugn bara lugn är mitt mantra, du hinner...

C U!


En vecka med mig - dag 1

$
0
0
Jag får mail lite då och då som handlar om min vardagar, hur jag får ihop det, vad gör jag en dag, hur ser min vecka ut... De allra flesta är nyfikna på ett positiv sätt och undrar hur jag kombinerar arbetsliv med Bondjänteliv. Och det mina damer och herrar är faktiskt ingen dum fråga!

Om jag ska vara ärlig så är det inte så himla lätt alla gånger. Jag har ett krävande jobb (som jag trivs med) som fyller mycket av min tankeverksamhet. Bondjäntelivet möjliggör mitt lönearbete för när jag till exempel sår mina frön så skördar jag energi! Dock så håller jag på att göra några justeringar här och där för att orka och hålla lägre, det kommer ni snart märka av.

Ni ska få följa med en vecka i mitt liv, ja ni slipper toabesök och sådant men i stora drag tänkte jag skriva dagbok till er. Okej, kanske inte bara till er, det är faktiskt en uppgift jag har som jag återkommer till. Söndag till söndag. Följ med!


Söndag
Sovmorgon
Vaknar vid 7.30. Har vaknat flera gånger under natten, sovit ganska oroligt. Men det har blivit bättre de senaste månaderna konstaterar jag, ny säng och träningen av medveten närvaro har gjort sitt. Att jag har sovit sämre de senaste dagarna beror nog på att det är mycket på jobbet och den stundande konferens som jag och mina två kollegor anordnar.

Frukost
Sätter på en maskin med tvätt innan frukosten. Sedan äter jag frukost ensam. Detta är min tid och ack så viktig! Jag kollar sociala medier, läser dagens nyheter, myser med katten och hunden. (Hunden har redan varit ute samt ätit frukost.) På söndagar kan jag passa på att bara vara en stund på morgonen utan att skynda på. Ganska skönt!

Promenad
Jag tar med mig maken och hunden på långpromenad. Jag tycker om promenaderna med hunden i skogen, det är där jag bearbetar och hämtar energier. Låter kanske flummigt men det är det inte, det är ganska enkelt och bra. Promenaden tar 1,5 timme och jag är lite mör efteråt, jag säger bara snömodd.

Hönsen
Jag tar hand om hönsen och sedan sätter jag mig i snön och fotar dem eftersom jag har släppt ut dem i snön. Jag vilar efter promenaden med kameran i högsta hugg! Passar även på att vara här och nu, en övning i medveten närvaro som jag gör.

Tvätten
Idag är en tvättdag! Jag har nästan inga rena kläder... suckar ofta och önskar verkligen att jag hade ett trollspö som tog hand om tvätten. Lite då och då lägger jag i en ny tvätt och vissa saker kör jag i tumlaren. Japp, sån är jag, men jag får inte tiden att räcka till annars just nu... sade miljöboven lite urskuldande. Jag ska bli en bättre människa, jag ska...

Lunch
Dammsuger i blivande köket för att kunna vika tvätt därinne. (Hunden fäller massor just nu) Äter matrester och multitaskar, skriver to-do-listor för veckan, bloggar (bl.a. detta), kollar upp var jag ska befinna mig i morgon! Dricker kaffe! Svarar på några jobbmail och säger till maken lycka till när han ska iväg för att åka skidor. Klockan blir snabbt halv två och jag har massor att göra tänker jag för mig själv! Springer ner till tvättmaskinen.

Städar badrummet
Det är skönt när badrummet är städat. Vi har endast ett litet badrum eftersom vi har rivit det andra för att göra utrymme för det blivande köket. Så småning om blir det ett nytt badrum med nu har vi endast det lilla med toa, handfat och en dusch. Trångt och men lätt att städa.

Bakar fröknäcke och städar skåpet.
Jag bakar fröknäcke utan gluten till frukost. Sätter på ugnen och tänker att jag verkligen boooorde städa ugnen men inte i dag. Plockar med ingredienserna till bakningen och hittar inte linfröna vilket slutar med att jag städar skåpet som vi har torrvaror i... jag hittar tre paket med gröna linser bestämmer att de måste bli en del av nästa veckas matsedel. Det här tar längre tid än planerat... typiskt mig! Medan knäcket är i ugnen plockar jag lite allmänt runt i huset, får inte glömma bort knäcket.

Sovrummet
Städar sovrummet som är ett bombnedslag och även garderoberna. Skulle inte ens utsätta min värsta fiende att sova där... ;-) Äntligen tar jag tag i det, det är liksom ett måste. Prydliga högar med diverse ting sorteras bort. Skönt och en aning befriande. Som en virvelvind far jag runt... Skriver upp på framtidens to-do-lista att jag borde göra något åt min skosituation! Alltså hitta ett bättre sätt att ta hand om mina skor än i högar... Ja just ja, det var tvätten också.

Tar en paus
och funderar på hur mycket orkar ni läsa... lördagar och söndagar går det i ett. Sitter ner en stund och laddar med en bit fröknäcke och brie. Tittar på min A, B, C-lista och konstaterar att jag har många ting på mina listor. Jag kommer lite senare med en förklaring till dagboken för en vecka samt till A, B, C-listan, kanske har ni redan räknat ut varför och vad? Som ni märker ligger fokus på jaget här och väldigt lite på resten av familjen.

Hunden
Klipper klor och borstar Wilma med hopp om att hon inte ska håra ner det rena sovrummet på en gång. Det är lite svårt att hålla rent eftersom hon fäller så mycket. Vem behöver vinterpäls nu? Det är verkligen nackdelen med pälsdjur. Men jag är glad ändå, hon är verkligen min hund! Känns bra nu för nu är hon frisk efter att varit sjuk i flera veckor.

Strul
En propp går två gånger och det visar sig bero på att maken håller på och fixar i vita huset med mina odlingshyllor och värme. Sååå glad, i morgon kväll kan jag nog flytta in sådder! I samma veva märker jag också att två höns sitter ute och inte alls är inne Glädjehuset som resten. Jag får b ä r a  in dem!

Tvätten
Jag viker tvätt tills jag stupar och det kan tänkas vara en liten överdrift men jag är rejält trött nu och har ont i fötterna. Jag tar ett äpple och gör en medveten närvaroövning på några minuter. Maken föreslår att jag fokuserar på A-sakerna som är kvar och att vi hjälps åt med maten.

Packar väskan
Jag betar av A-sakerna på listan som t ex packar väskan inför morgondagen. Jag är lite pirrig inför det som komma skall. Vattenflaska, anteckningsblock och kudde :-) samt några saker till ska ner i väskan innan jag börjar med middagen.

Middag
Maken får göra korvstroganoffen så gör jag sallad och blomkålsris till. Salladen består av spenat, rödkål och mängder av ärtskott. Eftersom det går fort att fixa salladen så tänker jag att jag borde ta och fixa kedjebrevet med frön också så det kommer i väg i morgon. Ni vet, passar på eftersom det finns tid över. Märker när jag ska tejpa ihop brevet att jag har glömt att ändra på adressen.

Hahaha, det är nog dags att äta! 

Efter middagen
Skriver resten av detta blogginlägg och så kollar jag upp adressen och resvägen inför morgondagen. Jag tar även och gör ett litet blogginlägg om dagens sallad som var urgod! Och så ska vi se om jag får rätt adress på kuvertet som ska skickas iväg i morgon. 


Du får följa med på en resa som påbörjades i sent höstas. Detta är inte 
"idag-är-första-dagen-på-resten-av-ditt-liv-förändring utan snarare är det nästa steg i mitt vanliga liv


Det blir nog en tidig kväll i säng eftersom 
jag ska in till huvudstaden i morgon. Vi ses i morgon!







En vecka med mig - dag 2

$
0
0

Måndag

Uppe med tuppen
Vaknar innan tuppen och gör alla vanliga morgon bestyr så som att mata katten och hunden, släppa ut dem och äter frukost. Det som slipps idag är att gå till hönsen, dem tar maken hand om eftersom han jobbar hemifrån idag. Jag gör i ordning mig i all hast och håller på att glömma yogamattan som ska med på dagens äventyr. Väskan är packad mattan ligger ovanpå när jag springer till bussen.

Kursdag
För ovanlighetens skull ska jag på kurs. Det är en kurs på 5 tillfällen och första är idag. Nja, egentligen så har jag påbörjat den redan för 10 veckor sedan men nu är själva utbildningsdagen nr 1. Jag ska bli mindfulnessinstruktör, en handledare i medveten närvaro. Jag har yogat och mediterat av och sedan långt tillbaka och under hösten har jag tränat medveten närvaro systematiskt. Nästan i alla fall.

Tidigare tyckte jag det var flummigt men jag inser att jag hade fördomar och var inte tillräckligt insatt. Mindfulnessträning är inte flummigt utan ganska avskalat. Men det går att klä dessa övningar i en massa hysch pysh och lägga in flummiga ting som sanningar. Anyway, det är roligt att vetenskapen börjar intressera sig och gör studier på medveten närvaro träning. Vi vet så lite idag... även om det har kommit nyligen en jätteintressant rapport: Mindfulness treatment as effective as CBT for depression and anxiety. 

Jag har en bit att åka eftersom jag bor på landet och jag åker med kommunala färdmedel. Himla bra att kunna uträtta jobbstuff under tiden man färdas, mailar och ringer. Känns på nåt sätt som man vinner tid eller nåt...

Nästan framme, där jag går på Stockholms gator måste jag ringa maken och fråga om jag är rätt. Jag känner inte igen mig och jag borde göra det eftersom jag har varit i grannhuset tidigare. Det visar sig att jag är på väg och rätt håll, ska bara svänga upp en gata så är jag där. Detta är ganska typiskt mig, jag borde verkligen ha en gps på telefonen eftersom jag har noll lokalsinne. Men min make är min gps! (Här skulle jag kunna skriva nåt smörigt och kärleksfullt om att han är min gps i alla lägen i livet men jag skippar det) Fnissar lite för mig själv nu.

Jag är i tid och placerar mig på en stol och alla grejer bakom mig. Märker att jag är nyfiken, förväntansfull och avslapnnad inför dagen. Jag är här nu! Här och nu. Det känns riktigt bra. Hela förmiddagen flyter på i teroi och övningar. Under lunchen äter vi tystnad vilket inte alls var trevlig upplevelse för mig. Alla bestickljud från 30 deltagare, smackande och gurglande blev obehagligt påtagliga och påträngande. Jag tror att jag ska göra samma övning i ensamhet så kanske jag kan uppskatta den.

Eftermiddagen flöt på något segare och paltkoman gjorde sig påtaglig. Men det var roligt att vara en del av sammanhanget och höra olika reflektioner runt övningarna. Spännande och lärorikt. Jag ser fram emot resten av kursen även om jag förstår att det är övandet mellan kursdagarna som är det allra viktigaste.

12 timmar senare
Väl hemma äter jag gårdagens mat, det är bara att värma och äta. Gott med mat. Gosar med hunden och låter maken ta hand om disken utan ens att försöka hjälpa till. Sååå trött! Jag försöker att se på en film men det går si så där... Kan inte fokusera ironiskt nog efter en dag med medveten närvaro.

Matsedel och inhandlingslista
Jag tar och gör det som hamnade på B-listan igår och faktiskt inte hans med eller för den delen orkade göra. Pysslar med matsedeln som är anpassad till vad vi äter och inte äter i familjen (det är olika beroende på person) och till veckans alla händelser. Matsedeln är ett sätt att underlätta vardagen med att slippa komma på vad vi ska äta idag. Samt så har vi en i familjen som vill veta i förväg vad det är för mat. Maken får handla i morgon det som behövs... många ting har vi faktiskt i frysen.

Mys
Går och myser med maken en stund. Lägger mig bredvid honom och han får "klappa på mig". Ibland behöver jag bara lite klapp för att komma ner i varv. Lite närhet och ömhet innan min underbara hund säger att det är dags för kvällens sista måltid och lite utevistelse innan sovdags.

Godnatt alla där ute
Skriver detta inlägg innan jag går och lägger mig. Tänker innan jag somnar att jag blev så himla glad för er respons på förra inlägget. Ska inte glömma och svara...


Märker att jag inte har postat det och gör det på tisdag morgon.



En vecka med mig - dag 3

$
0
0

Tisdag

God morgon!
Hunden, katten och hönsen och sen frukost i lugn och ro. Läser sociala medier, funderar lite för mig själv över dagens to-dos och tar en till kopp kaffe innan jag börjar jobba. Det är något fridfullt att hinna med sig själv.

Jobbet
Idag jobbar jag hemifrån eftersom jag inte har några möten inbokade. Dessutom har jag en lång lista med administrativa saker att göra samt planera ett seminarium. Det bästa med att jobba hemifrån är att få många saker gjorda och att kunna styra över tiden. Jag kan börja halv sju på morgon och sedan ta ut en timme på dagen för att gå med hunden... Att kunna nyttja dagsljuset är underbart!

Lunch och Grönsakslandet
Lyssnar på podden grönsakslandet samtidigt som jag äter. Passar också på att packa upp väskan för gårdagen som jag inte orkade ta hand om i går. Lägger linser blöt... går med komposten till hösnen som jag glömde i morse. Tar även en 60 minuters promenad ute med hunden. Önskar att jag alltid kunde ta friskvårdspromenader med hunden under dagen, det ger bättre fokus under resten av eftermiddagen. Över huvudtaget borde man kanske ha mer gående möten? Någon dag, inte denna vecka men kanske nästa, ska jag pröva på gående meditation. Nu är jag på gång!

På´t igen!
Eftermiddagen flyter på med blandade ting, telefonsamtal, mail och planering. Det ena ger det andra och plötsligt har det börjat skymma utanför. Bestämmer mig för att bara göra 8 h idag även om jag inte är klar. Ska försöka mig på A,B, C-lista på jobbet också. I morgon är en annan dag! Försöker hålla stressen på en hanterbar nivå, konferensen på fredag pockar på.

Kokar ris
Kokar ris med sonen. Japp, vi tränar på att få till det perfekta riset! Och nu kanske ni tänker i banor som fluffigt, saftigt och smakfullt ris...? Näe det ska smaka så lite som möjligt, vara så torrt som möjligt och något tuggmotstånd. Och det är av ett speciellt märke. Jag vet hur man gör efter många års erfarenhet av träning och många icke godkända riskokningar och nu är tiden mogen för att sonen själv att få till det. En sak i taget. Så kan det vara hemma hos oss... Observera att jag har frågat honom om det är okej att skriva om det här. Läs mer om hur det kan vara: Paula Tilli sätter ord på det där med mat och funktionshinder typ autismspektrum.

Fram med jorden!
Jag planterar om mina nyuppkomna chilisar och känner mig nöjd även om det är bara en stund med händerna i jorden. De ska flytta ut till Vita huset så fort värmen är stabil där inne. Igår och förgår var det 17 grader och idag var det plötsligt 26 grader. Skumt... Städa undan och börjar med maten.

Middag
Vi äter ugnstekt kyckling och stuvad rödkål samt linssallad. Plockar lite i köket, gör matlåda till i morgon och vattnar sådderna.

Sista rycket 
Jag sitter och bloggar en bra stund, först skriver jag middagsrecepten och sen börjar jag med denna text. Kolla mina mail och svarar på dem... Pratar med en av mina svägerskor som har varit på husvisning. Skriver klart denna text och ger hunden mat.

Sovdags.
Har inte fått till min träning i medveten närvaro idag så jag tar den tillsammans med läggdags. Inte optimalt men okej nån gång... I morgon blir det klockan 20 ett rejält pass!

God natt på er och vi ses i morgon igen!







En vecka med mig och min a,b,c-lista

$
0
0


Min tanke var att ni skulle få följa med mig en vecka i mitt liv eftersom jag ändå ska skriva dagbok i en vecka. Det är en uppgift som jag ska genomföra för att kunna se lite utifrån på alla mina måsten och görande jag har. Nu blev det inte riktigt som jag hade tänkt mig, i mitten av veckan blev det för många ting att göra och då valde jag bort att skriva på bloggen eftersom det tar också sin lilla tid. Ibland måste man prioritera för att ro det viktigaste i hamn. Men jag hoppar på igen på onsdag som om ingenting hade hänt... och försöker skriva fram till söndag. Då blir det ändå söndag till söndag även om det är några dagars mellanrum.

I mina tidigare inlägg har jag nämnt en A,B,C-lista som jag har använt mig av. Det är faktiskt en nyhet och är inspirerad av mitt yrkesliv. Det kommer från en metod eller model som kallas för CPS och är av Ross W Greene, psykiatriker, doktor och forskare. CPS står för Collaborative Problem Solving och det handlar om tre "korgar att lägga sakerna i". Sakerna i detta sammanhang kan vara problem, strider och konflikter med barn som är utmanande på olika sätt eller inte tar till sig tillrättavisningar. Korg A står för livshotande ting, B för något vi måste ta för att det ska fungera här och nu, C något som inte är ett måste just nu utan till och med bättre att ta i ett annat läge. Om man vill läsa mer kan man göra det här. Faktiskt kan man tillämpa detta i alla sina relationer med framgång...

I alla fall, A,B,C-korgarna har jag tagit med mig till min vardag och gjort om eller utvecklat till listfunktionen. A-korgen handlar om att detta måste jag göra för att annars blir det för många problem som konsekvens. T ex jag måste tvätta kläder för jag har inga rena kläder. Gör jag det inte så måste jag gå i skitiga kläder eller stanna hemma, inget av dem är ett alternativ en arbetsvardag. Att fixa matlåda eftersom jag har inte tillgång till något bra ställe att köpa min lunch på. Att ha koll på morgondagen så att jag är förberedd. Saker på lista A är typ ett måste.

I korg B landar många av mina ting som jag listar att göra. Det underlättar min vardag om jag gör dessa men de är inte ett måste. Det är bra att göra dem. Vissa saker på lista A kan även hoppa ner till B, t ex. om jag hade lite rena kläder som jag vet att jag kan ha på jobbet så är det inte längre en A-grej just den dagen. Om jag vet att min kollega kan köpa mig en matlåda på vägen till jobbet nästa morgon som försvinner den. Oftast så finns också en del saker på B-listan ett tag och sen plötsligt hoppar de upp till A. Att vattna små sådda plantor kan vänta några dagar men om jag inte hinner med dessa så hoppar de upp till A-listan.

A,B,C-lista är alltså en prioriteringslista. Det jag inte hinner med idag tar jag i morgon... Och C, ja det är framtiden det. Ni vet, sen! Hahaha, jag borde verkligen bli bättre på C, jag tränar på att inte allt måste göras just nu men det har ni säkert förstått redan.

Hm. så plötsligt hamnade En vecka med mig på C-listan för att jag skulle överleva. (Liten överdrift men ni fattar va?!) Jag har inte skrivit upp den på listan men mentalt tänker jag så, En vecka med mig är i C-korgen. Himla härligt verktyg, fungerar både metalt och praktisk skriven lista.

I söndags var jag ute på långpromenad med maken och hunden och vi gick ner till vattnet. Tänk så härlig, läkande och underbar naturen kan vara... ren återhämtningen att bara stå och titta och lyssna. Efteråt tänkte jag att naturen är A för mig. Det är ett sätt för mig att (över)leva, hämta kraft och må bra.

Ta hand om er!


En vecka med mig - dag 4

$
0
0


Onsdag morgon
Jag tar lite sovmorgon till halv åtta eftersom jag har vaknat i natt och kunde inte somna om. Idag har jag tur att jag kan ta sovmorgon eftersom jag ska jobba sent. Jag skjuter på tiden.
Frukost i lugn och ro, kollar social media och nyheter efter att djuren är omhändertagna. Drar ut på morgonkaffet, har lite svårt att komma igång känner jag. Svarar på några mail, sätter igång tvättmaskinen och vattnar mina frösådder.

Promenad
Bestämmer mig för att ta en långpromenad med hunden och passar även på att ta några arbetssamtal. Jag tycker verkligen att man skulle kunna promenera och tala i telefon mer än att sitta på kontoret och tala i telefon. Nu menar jag inte att man alltid ska tala i telefon när man promenerar, tvärtom, man (jag) ska träna på att vara här och nu. Jag ska faktiskt pröva det där med gående meditation i ett program sen. Men att sitta på möten, sitta och tala i telefon - det kan man absolut minimera!
Nu ska ni inte tro att jag snackade hela promenaden, 2/3 delar gick faktiskt i tystnadens tecken! Vi, hunden och jag, hann träffa getterna som finns en bit bort. Jag skulle lätt vilja ha getter om jag hade marken och möjligheter till att bygga mejeri... jag bara tänker mig gudomlig getost!

Lunch
Attans bananer, nu blev det en stressig lunch, jag glömde bort tiden utomhus. In med kyckling i ugn, hopp in i duschen och sen göra ordning mig och äta lunch samtidigt. Packa väskan och iväg till jobbet!

Utmaning
På vägen till jobbet tänker jag att jag är så himla tacksam över många saker och det känns bra. Jag har blivit mycket bättre på att se styrkor och det som är bra även om jag ofta tänker på allt elände som finns runt omkring oss. Bestämmer mig för att utmana andra och mig själv att ta en bild varje dag i 7 dagar på något vackert. Ett ögonblick av något vackert! Vi behöver fylla på med energi av olika slag för att orka slåss mot det "mörka". Mitt ögonblick i dag är geten som är såååå söt.  #Bondjäntansutmaning #vackrasteutmaning 

Processtöd och autismkurs
Jag har verkligen ett spännande och varierande arbete som är stimulerande. Jag träffar olika människor i olika sammanhang och lär mig varje gång i mötet med någon annan. Idag har min kollega och jag hållt i ett så kallat processtöd för några förste lärare och sen på kvällskvisten även en kurs om autism och hur man kan bemöta barn i affekt. Jag skulle verkligen kunna prata om mitt jobb hur länge som helst men det är inte poängen här. Ni får i alla fall lite insyn i mitt roliga jobb som jag brinner för.

Sena kvällen
Blir hämtad av maken och middagen står sent på bordet. Ibland blir det inte så mycket kvällstid men morgonen hade guld i mun. Snart ska gosa lite med hunden, pussa på maken och sen även träna medveten närvaro! Ska försöka landa, avsluta dagen lika lugnt som jag började den.

Vi ses i morgon igen!

En vecka med mig - dag 5 & 6 Medmänsklighet och lycka!

$
0
0

Torsdag & Fredag

Jag skriver om min torsdag och fredag i efterhand, söndag morgon bestämt. Dessa två dagar är ganska talande och visar lite av mina tokdagar på jobbet, när det är mycket att göra.

Go morgon!
Uppe med tuppen vid 5.30, tar hand om djuren och äter frukost. Frukoststunden är en viktig del av min dag även när jag har mycket på agendan. Jag går hellre upp lite tidigare än hastar igenom min tid med frukost, nyheter och social media.

1: halvan av dagen
Åker till jobbet tidigt för att hinna göra lite grejer innan ett planeringsmöte med mina kollega. Jag skrev först planteringsmöte :-) hahaha I wish! Okej, min kollega och jag är väldigt effektiva och det gillar jag, hon är snabb i tanken och matchar mig. Jag avskyr utdragna möten som inte leder någonstans... då kan man med lätthet skapa ett monster i mig. Från detta springer jag till nästa möte som handlar om att hjälpa till mig med en kvalitetssäkring av verksamheten.  Lunchen intas i en paus mitt i detta möte.

2:a halvan av dagen
Jag fortsätter att delta i detta möte mest som en observartör skulle man kunna säga. Efter en sittning på flertalet timmar återkopplar jag till deltagarna kort om vad jag har observerat. Nu kommer det stora jobbet att sortera, skriva rent mina observationer och även försöka få till någon form av framåtsyftande förslag i senare skede. Det är flera observationer som ska göras och jag tittar på utmaningar och styrkor att bygga vidare på. Jag bestämmer mig för att åka hem och ta en paus innan jag sätter mig och skriver. Promenad med hunden passa bra för att skingra alla intryck och få grepp om dem.

3:e halvan av dagen
Ja så kanske man inte kan säga, det finns väl inte 3 halvor på en dag... borde nog heta 3 delar egentligen. Men det är lite så det blir... jag fortsätter som det vore en till halva. Först en uppfirskande promenad precis innan det börjar skymma. Snö, istappar och lite friska vindar gör susen!
Sedan kommer jag hem och tar hand om hönsen och äter ett äpple medan jag ställer om för att börja jobba med observationen igen.  Ringer till maken som är på väg hem och pratar skräpmat, jag hinner inte med maten också... eller orkar - inte han heller. Jag skriver ner mina tankar och olika stolpar om vad jag har sett som styrkor. Himla roligt och jag går igång, skissar på lösa blad om vad och hur. Detta leder osannolikt in på utbildningsdagen jag ska hålla i på måndag. Eller fortbildning kanske det är, eller både och. Äter lite mat och fortsätter med att planera måndagens uppdrag. Vid sängdags, vid 23-tiden har jag svårt att varva ner.

Gonatt eller nåt
Gör en mindfullnesövning som heter kroppscanning för att varva ner. Jag gör den faktiskt 2 gånger för att få till det, ibland är det svårare än ibland att släppa taget. Drömmer livligt under natten och vaknar tidigt på morgonen till en ny dag med nya möjligheter.

* * *
Morgonrutinen Fredag
Morgonrutinen är samma som vanligt med ett extra plus. Jag avsätter en halvtimma att tänka på vad som har varit bra veckans som passerat. Några vackra ögonblick, några sköna upplevelser och vad jag är nöjd med. Listan blir lång, det kännas gott och tillfredställande när tempot är högt. Gör i ordning mig och för att åka iväg till storstan idag. Idag har JAG handledning, idag är det min tur. Svarar på lite jobbmail innan jag åker.

Inför lördag...
Jag köper en present till min dotter eftersom mina barn fyller år på lördagen. Ja det är sant, båda fyller år och de är inte tvillingar. :-) Står en bra stund och fingrar på pennorna och vill egentligen köpa dem till mig själv men tar endast till henne. Det är ju hennes födelsedag! Jag har tidigare under veckan köpt en målarbok till henne, Hemliga Trädgården - En skattjakt i målarboken. Är sååå nöjd med presenten, färgpennor av hög kvalité och en målarbok om trädgård, kan det bli bättre?!

Handledning
Jag kommer absolut inte outa vad jag pratar om på min handledning och det tror jag att ni har förståelse för. dock kan jag berätta att det tog ett tag innan jag var redo för egen handledning. Att jag själv jobbar med andra människor i process är en sak men att jag själv, skulle, hm... det tog ett tag. Nu kan jag se att det är bland det bästa jag har gjort och handledningen gör mig mer professionell!

Hemväg
Springer in i en affär och köper en ihopplockad sallad till lunch för att äta på hemvägen. Jag vet, det är inte så trevligt att äta på pendeltåg men nöden har ingen lag. Nu var det inte så många människor på pendeln som jag besvärade med min lunch så jag hoppas att de överlevde. Vid byte till bussen stöter jag på en kvinna, en så kallad tiggare som får ett äpple av mig och en lite fjuttig peng. De sitter ofta vid busstationer och pendeltågsstagtioner, förståeligt eftersom där går många människor. Den unga kvinnan tackar artigt medan någon förbipasserande säger fula ord och fnyser. Förutom att jag mår dåligt av att se fattigdom måste jag också handskas med hur mina medmänniskor beter sig.



Jag skulle kunna skriva ett helt inlägg om medmänsklighet men det gör jag inte nu. Kanske kommer det inlägg om utsatthet, människovärde och bemötande senare men tills dess får ni lyssna på Kiki Nilsenius!

Sen eftermiddag
Sätter mig och jobbar undan lite administrativa ting men jag märker att jag inte kan fokusera och ger upp efter 1,5 timma. Flera saker är inte gjorda när jag lägger av men så får det bli. Jag bestämmer mig för att ta helg nu och stänger arbetsdatorn vid 16.00.

Tar helg
Gör en övning i medveten närvaro under 30 minuter. Ganska skönt. Efter en tömning av sinnet eller hur jag ska uttrycka det börjar jag med handlingslistan och planerar födelsedagslunchen till på lördag. Dammsuger de värsta hundhåren så jag ska kunna slappna av under kvällen. Wilma (hunden) fäller nåt otroligt just nu, borde dammsuga varje dag för att hålla undan men det räcker inte min energi till.

Paketinslagning
Maken kommer hem med matkassarna och han har även mig sig vår dotter! Hon är sprudlande glad och ge en energikick som heter duga. Jag borde verkligen komma ihåg att säga det till henne. Vi, maken och jag lurar sonen och dottern som faktiskt blir 20 och 22 år att plocka upp handlingskassarna och börja grilla dagens middag. Undertiden slår vi in deras födelsedagspresenter. Det funkar nästan hela vägen till att sonen behöver hjälp vid grillen och kommer intraskandes mitt paketinslagningen. Vi motar bort honom och han flinar.

Trött men lycklig
Vi äter middag. Dottern och jag tittar på en serie som hon följer. Kul, en serie om superkrafter och brottsbekämpning. Inte min grej men det var faktiskt roligt med lite fiction och action. Somnar gott med ett leende på läpparna för att maken sa nåt med att detta hade vi gjort bra. Alltstå barnen och livet! :-)


Det är inte läge att driva med mig idag... jag hanterar influensaliknande symtom väldigt dåligt! Just saying!

$
0
0
Jag blir ganska ynklig när jag är sjuk.
Alltså så där sjuk som att det är omöjligt att röra på kroppen.Typ influensa. Assjuk tror jag att det heter närmare bestämt.

För att överleva passar jag på att planera sådder och andra storslagna planer. Var jag ska placera 4 stycken Glädjehus och var ska getterna och mejeriet vara. Tur att jag inte är sjuk så ofta. Och tur att jag blir frisk. Det mesta av mina planer går inte att förverkliga.





Jag tittar också på film om jord som är ett av mina favoritämnen:



Vi ses snart!


Ett tillägg till det ovanstående för att undvika missförstånd. 
Finns mer att läsa i kommentarerna!



När någon har ont eller är sjuk kan hen få säga det, till och med klaga över det utan att behöva tänka att någon alltid har det värre. Man kan inte jämföra eller mäta lidanden, sjukdom och sorg och det är också ganska respektlöst att göra det för den som är mycket sjuk i obotliga sjukdomar eller kroniska sjukdomar. Eller att jämföra olika sjukdomar som drabbar omvärlden ofta lika mycket som en själv (men på olika sätt); alkoholism och alla psykiska sjukdomar.  Eller hur jämför du en sticka i fingret på ett barn och ett brutet ben hos en vuxen?

Att jämföra influensa med cancer eller andra ovanstående sjukdomar skulle aldrig komma mig för, jag är assjuk jämfört med hur jag brukar känna vid förkylningar om jag var otydlig. Det handlar om mig i förhållande till mig. Det är klart att det finns människor som är sjukare på olika sätt men det är INTE vad jag pratar om. 

Jag har stor empati för andra människor och oftast visar jag även medkänsla och agerar därefter. Som jag skriver i rubriken så har jag lite svårt att hantera detta med min influensa eftersom jag är en aktiv och kreativ människa men tänka klarar jag fortfarande av!!! Ni får gärna diskutera vidare detta bland kommentarerna om ni önskar. Ha en bra dag! 

Vem bestämmer vem som får tycka synd om sig själv?

$
0
0
Jag hänvisar till förra inlägget utan några fler ord! 
Viewing all 267 articles
Browse latest View live