Quantcast
Channel: Bondjäntan
Viewing all 267 articles
Browse latest View live

Glädjehuset och att säkra upp

$
0
0

Det är himla roligt att det börjar bli stort intresse för Glädjehuset och allt vad det innebär. Det är ju ett kretsloppshus som kräver ständig skötsel, året om men helt klart värt det! Här på höger sida kan du följa en länk som beskriver året i Glädjehuset.

Vårat Glädjehus är ett stabilt hemmabygge och ordentligt förankrat i en nergrävd sarg av reglar. Att ha en kista som den står på underlättar på många olika sätt. Förutom att det försvårar för rovdjur som gräver sig in så är det också bra med väggar för att hålla komposten på plats. Med komposten menar jag ströbädden som är underlag under vinter och odlingsmylla under sommaren.

Sedan 2 år bakåt har vi haft hönsnät runt hela Glädjehuset upp till halva, fäst i plank som ni kan se på bilden. Efter att vi satte hönsnät har vi inte haft något besök av räv, grävling eller något mårddjur. Annars kommer de förr eller senare och hälsar på märkte vi en sen vår genom den hårda vägen. Otroligt tråkigt och smärtsamt. Håller tummarna för att vi ska slippa även i år.

Under vintern måste man även ta ner snön från taket även om det är en stabil konstruktion. Plast håller inte hur mycket som helst och snö är tungt. Att ta bort snön är ett måste och när det snöar mycket är det inte det roligaste man kan hitta på.

Råttor skulle kunna vara ett problem eftersom Glädjehuset är en varmkompost med matrester. Man behöver säkra upp på alla sätt man kan komma på. Eftersom djur som utfodras ute med spannmål och hö drar till sig råttor och varmkomposter för mat lika så bör det inte ligga matrester för länge. Man bör också ha fodret inlåst i säkra kärl t ex tunnor. Kompostbädden vänds och vattnas systematiskt, för att komposteringen ska fungerar. Jag tror också att det minskar intresset för råttorna, det stör för mycket.

I år är det dags att byta plasten. Vi har lärt oss en hel del under snart 5 år med Glädjehuset. T ex så pickar hönsen hål på plasten efter några år då den blir lite mer bräcklig för varje år som går. Vi har finfin plast tejp att laga större hål med men vi har även ett gammalt hål från rovdjursbesök. Börjar bli ett lapptäcke svårt att göra rent. Tror att jag ska säkra upp med ett gidiget nät när vi väl har bytt plast. Funderar vidare...

See U / Bondjäntan






Ärtsoppa

$
0
0


Veckans lunchsoppa blev ärtsoppa. Inte den traditionella med fläsk, utan med frysärtor (sådana på påse). Till två portioner behöver du:

  • 3 dl frysta ärtor
  • 2 dl vatten
  • 1/2 gul lök
  • creme fraiche
  • ingefära
  • salt och peppar
  • ev. grönsaksbuljong eller fond
1. Skär gul lök i små bitar och fräs den i lite olja. Häll på vatten och eventuellt lite grönsaksbuljong samt de frysta ärtorna. Låt småputtra i 10-15 minuter. 

2. Om du har färskt ingefära river du en liten bit och lägger i. Lika så med malen ingefära på burk. Godast är färsk men det fungerar lika bra med ingefära på burk.

3. Mixa allt till en slät tjock soppa och häll tillbaka i kastrullen. 

4. Tillsätt två matskedar creme fraisch och rör om tills det har smält. Smaka av med salt och peppar.

5. Servera soppan snarast med en klick creme fraiche.

Smaklig spis!

En massa jobb i Glädjehuset idag

$
0
0



Idag har vi gjort många saker på to-do-listan. Vissa saker har inte blivit gjorda då jag blev sängliggande en evighet (som det kändes) så listan var längre än längst. I Glädjehuset har det gjort både det ena och det andra samt att vissa saker har gjorts inne men har anknytning till Glädjehuset. Nykomlingar kan läsa mer om Glädjehuset här. Glädjehuset har producerat dessa ägg idag.



Vi började förmiddagen med att jag pekade ut vilka tuppar som snart skulle till tupphimlen för att uttrycka det milt. Medan jag prioriterade yogan som jag hade bestämt, tog maken fram yxan och tog bort tre tuppar och hängde dem i en stege.




Sedan släptes resten av invånarna ut eftersom det skulle vändas i Glädjehuset. Varannan vecka ungefär, beroende på fuktighet och kompostprocess vänds spånet i Glädjehuset. Är det torrt vattnas det också. Även om det blåste ordentligt så stod de i solen och mös... ja det är väl en pålagd åsikt på pullorna men det kan jag väl få ha.




Anyway, hönorna och tupparna spred ut sig i trädgården, vissa på snöklädd mark och andra hittade ställen där jorden var bar. De ville inte gå in när det var dags... utan några fick bäras in igen. Helt galet :-) De är bra på att gömma sig om de vill....



Går han in nu...? Men.... det är ju så skönt här i solen! Inne Glädjehuset gjordes en ommöblering av sittpinnar och mat och vattenkärl efter spånvändningen. Glädjehuset delades av på mitten med kompostgaller. Maken tror inte att det kommer funka men jag hoppas för det är så enkelt med kompostgaller. Jag ska sära på Brahmorna från de andra hönsen för att göra en avelsgrupp. Vi får se hur det går med den saken. Dock orkade jag inte sära på dem idag utan det är förberett tills det är dags. Det blir nog under veckan. Då ska jag ta lite bilder också så ni får se innanför.




Innan ommöbleringen i Glädjehuset var jag och maken på långpromenad i solen. Så nice att äntligen orka gå en bit utan att känna att man ska svimma efter 10 minuter. Efter promenade tog jag tag i styckningen av tupparna. Tog endast hand om tupplåren och filéerna denna gång samt lite fjädrar, det är ju påsk snart. På bilden är 2 av tupparna omhändertagna. Normalt tar jag hand om levern och kokar buljong på skrovet men jag har kvar buljong i frysen sen förra slakten.

På tisdag blir det tupplår i vin i slow cookern och på fredag tuppbiffar! Det känns bra att äta kött som man vet har mått bättre än bra. Riktigt bra! (Ja, alltså om man nu ska äta kött...) Här till höger högst upp kan du hitta veckans matsedel imorgon om du önskar; Bondjäntans kök!

Maken har dessutom snickrat ihop ett nytt rede eftersom jag skulle dela på hönorna. Alla grupper behöver reden annars lägger de äggen i spånet och börjar ruva på dem. Det ligger faktiskt en höna och ruvar i ett rede (ett fack) som inte vill flytta på sig så jag vet inte hur många ägg hon har under sig. Om hon ligger kvar hela ruvtiden ut så lär jag ju märka det! :-)


Ja det var väl det hela om dagen äventyr med Glädjehuset! :-)

På återseende!



Favorit i repris: Äggmuffins

$
0
0

Recept:
12 ägg**
2 dl riven västerbottenost
1 dl vispgrädde*
salt och peppar
+ en fyllning

Jag vispar ihop ägg och grädde, river osten och rör ihop allt tillsammans med salt och peppar. Smörjer formarna med smör, fyller dem med smeten. Och återigen kan jag inte betona vikten av välja ägg aktivt. Vad ni än väljer så köp inte ägg från burhöns. Det finns så många bättre alternativ!

Till "fyllning" tar jag hackade oliver och färsk rosmarin. Och variant nummer två hackade soltorkade tomater**. Ungefär en tesked fyllning i varje muffins innan de steks i ugnen i 20 minuter i 175 grader (varmluft). Och även om de påminner om omelett så är det ändå något annat... och så goda! Dessa har jag gjort till sillunch, till mellanmål och till buffébord. 

Förslag på fyllning:

  • oliver och rosmarin
  • soltorkade tomater
  • Stekt bacon
  • Salami och paprika
  • Fetaost och soltorkade tomater
Rekommenderas varmt!

* Eko eller Reko
** Egna råvaror
*** Rester



Ps. Muffinformsbläcket jag har är en sån där billig variant med non-stick-beläggning som jag egentligen absolut inte vill använda. :-/ Kommer att så småningom inhandla en i bleckplåt eller nåt annat som inte släpper ifrån sig otrevliga partiklar.Ds.

Hållbar odling

$
0
0

Ibland får jag frågan: Vad menar du med hållbar odling? Och det är väl intressant! För mig handlar det som med många andra saker, att inte överkonsumera, att välja med omsorg, att välja vad som bra för jorden och hälsan.

Jag tycker att alla ska odla det de behöver och vill ha, inte det som är inne att odla. Odla på det sätt som passar dem, upphöjt, djupgrävt, portager, täckodling, stora land, det finns verkligen många olika sätt. Och faktiskt så går trender i odling också, precis som i allt annat. Det behöver inte vara dåligt med trender, de kan skapa nyfikenhet och intresse för odling men det kan också skapa krav på "rätt sätt" och de "rätta grönsakerna". Pröva dig fram, testa olika metoder och få nya erfarenheter.

Eftersom jag är ganska petig med vad jag stoppar i mig är jag också petig med vad jag lägger i jorden. Helst väljer jag ekofrön om det är möjligt, när jag handlar frön. För mig känns det viktigt att lägga energi på bra val av frön. Man kan också odla sitt eget frö, för att se till att man har frön för nästa säsong. Jag blir mer och mer intresserad av att odla mitt eget frön och har gjort det nu i några år. Jag har börjat med några lätta och ska försöka ännu mer kommande säsong. Hos Runåbergs förer kan man läsa lite mer om fröodling. Där hittar man för övrigt mycket annat som är intressant i fröväg!

Att plocka tomatfrön från en god tomat är lätt, det behöver man inte odla särskilda tomater för. Dock är det bra om det inte är en hybrid (F1) eftersom de ger inte samma avkomma i nästa generation. Jag brukar välja fem tomater varje säsong som jag plockar frön från, så att jag hela tiden fyller på tomatfröbanken. Jag brukar alltid fermentera mina tomatfrön för att slippa skadade frön och sjukdomar. Det är enkelt och behövs inga större kunskaper. Här kan du läsa om hur jag gör.

Och apropå fröer... att byta till sig frön är en himla bra idé! Jag gillar verkligen att byta frön, det är ett mycket hållbar odling! Att samla frön och byta till sig något annat, kan det bli bättre? Eller vem behöver 20 köpe-gurkfrön av samma sort om man inte odlar i större skala? Byt hälften till nåt annat! Jag har faktiskt startat en grupp för Fröbyte - hållbar odling på face book! I dagsläget är det i form av kedjebrev och fungerar än så länge himlabra. Men det krävs att alla läser förhållningsreglerna om och om igen, att man tar sitt ansvar.

I hållbar odling begreppet lägger jag även in hur jag tar hand om jorden och skadeinsekter. Jag besprutar inte jorden eller grödorna med traditonella kemiska gifter. Jag konstgödslar inte och jag arbetar aktivt för att inte utarma jorden med hjälp av bland annat skiftesodling och täckodling. Läs gärna mer om min odlingsfilosofi.

Hållbar odling - is the shit! ;-)




I odlingshuset...

$
0
0

Jag bara älskar att skriva ordet odlingshuset! Jag har en förälskelse i min tanken att göra om Vita huset till odlingshus. Ett potting shed. Blir ni någonsin förälskad i en tanke? Jag vet, att när jag blir det så blir det förr eller senare till verklighet. Exakt så var det med Glädjehuset, i flera år innan det blev till verklighet. Jag tror faktiskt att det blivande odlingshuset kommer att bli lika uppskattat som Glädjehuset. Kanske mer? Familjen kommer sannolikt gilla att slippa jord och krukor i köket från januari till maj.

Fortfarande fullt med möbler och annat, som ett förråd, har jag tryckt in odlingshyllor och har mina chilisar, paprikor och några tidigsådda tomater där. Japp, jag har börjat att använda det som odlingshus även om det egentligen inte finns plats för det. Rebellen i mig ignorerar det. Det är så trång att jag måste gå sidledes in för att vattna brättena men det gör inget. Det går det med. Så, får jag fortfarande göra inne i köket så på den fronten har inget förändrats. Även omskolningarna. Men till nästa säsong har jag nog fixat Vita huset om till ett riktigt potting shed.Här kan du läsa om mina drömmar.

Jag har lite problem med värmen, att få den stabil. När solen ligger på blir det varmt... men jag försöker ha 16-18 grader där inne. Det är inte så stort så även lamporna påverkar gradantalet i rummet förutom det lilla elementet. Lite längre fram kan jag stänga av elementet.

Idag blir det lite mer sådder :-) Både grönsaker och blommor!





Nordiska trädgårdar

$
0
0
I fredags lyckades jag klämma in ett besök på nordiska trädgårdar och det kändes gott med tanke på att dagen innan hade jag upptäckt att jag hade glömt bort mina plantor i vita huset. Resultat? Nja, jag hoppas på det bästa och befarar det värsta. Ska ut dit idag och kontrollera skadan.

Några snabba intryck:

  • Årets mässa innehöll färre maskiner än vanligt och betydligt fler klädstånd än tidigare. Det ena slår ut det andra. 
  • Många människor där på en fredag, jag gissar på att fler hade tagit ledigt och inte bara jag. 
  • Mycket prylar för alla möjliga smaker. Det märks att trädgård är så mycket mer idag än att odla och pyssla om sina rabatter, en hel livsstil som berättar vem man är.



Det bästa med mässan var föredragen med Karin Jansson som pratade om Odla för självförsörjning och Lena Israelsson med sina ätbara blad med rubriken Upptäck 20 nya blad - spännande, köldtåliga och supergoda! Hade gärna hunnit med fler men ack vad är väl en bal på slottet. Ibland måste man (läs jag) påminna sig själv om att vara nöjd med det som hanns med.


Även om jag inte går igång på alla klädstånd på mässan så kom även jag hem med klädesplagg! 2 par Trädgårdshandskar!  ;-) Nu i efterhand tänker jag att jag borde jag slagit till på stort och köpt 2 par till... 

Faktiskt såg jag några som jag sa hej till också men långt ifrån alla jag skulle vilja säga hej till. Jag har ändrat mig från att vilja vara anonym och inte hälsa, till att hälsa och visa på uppskattning. Ja, så länge det inte går till överdrift så klart. Jag har ingen lust att bli linslus för den sakens skull! ;-)

Tack adjö för denna gång kära trädgårdsmässa. Alltid någon ny tanke med hem, så även från i fredags. Kanske får ni höra om den nån gång... Man vet aldrig. 

Ha det gott!



God jul... och glad påsk!

$
0
0


Här om kvällen, på skärtorsdagen knackar det på dörren och grannen med dotter på 5 år står där. Hon utklädd till påskhäxa och har ritat ett fint påskkort. Vi tjattrar lite och jag tackar så mycket för påskhälsningen. När de går och jag stänger dörren börjar jag skratta för mig själv... 

På ytterdörren hänger julkransen, nedanför trappen finns granriset kvar som fint smyckar trappen och välkomnar julen och inne hänger tre julstjärnor med belysning! Undrar vad de tänkte... :-)

Jag väljer att tänka att jag är väldigt tidig istället för att jag rimligen skulle vara sent ute med mitt pynt...  



Men visst har vi påskpynt! Levande sådana - året om! ;-)



Glad påsk! 


Odlingstillbehör - Bästa tipsen

$
0
0


Jag brukar tigga till mig olika bra odlingstillbehör, så som plastkrukor, godislådor, tulpanhinkar och championlådor. Det handlar inte bara om att spara pengar utan det handlar faktiskt mer om att använda de resurser som finns. Det vill säga, att återanvända saker som har tjänat sitt syfte istället för att bara kasta på soptippen.

Förr i tiden, när barnen var små, producerades det många mjölk- och filförpackningar som tvättades ur och användes till tomatodlingarna. Samma gäller Bregott-förpackningarna som jag hade till små sådder. Brist på mejeriförpackningar kommer godis- och championlådor till sin rätta nu när det är dags för massa frösådder.

I godislådorna sår jag olika bladväxter, kål och örter för att senare plantera ut i landet. Samma gäller championlådor som jag lägger tidningspapper i botten och fyller med jord. I de bredsår jag till exempel mängder med basilika. Dessa lådor brukar jag få från affären, precis som tulpanhinkarna.

Tulpanhinkarna använder jag till chili och paprika när de har blivit tillräckligt stora. I år kommer jag även använda dem till mina vintertomater. De små blomkrukorna får jag av vänner när de köper vår- och sommarblommor. Jag skulle gissa på att man kan även få gamla krukor när kommunen planterar sina blomsterarrangemang.

Vilka är dina bästa återvinningstips?

Ett önskemål

$
0
0
Jag läser ALLA kommentarer även om jag inte alltid svarar på dem och det beror oftast på tidsbrist. Nyligen kom det önskemål om att lägga till en funktion här på bloggen som listar alla inläggen månadsvis. Sagt och gjort, eran önskan är min lag ;-) Ni hittar den långt ner till höger, det är bara att scrolla.

Lite roligt är det allt med denna funktion nu när den är nyupptäckt här på bloggen. Tänk att jag har bloggat här som Bondjäntan sedan 2009?! Och man ser att 2014 var det många färre inlägg än annars. Där började min resa att försöka få balans mellan alla mina måsten och den pågår än.

Jag tror jag ska minsann läsa lite historia och se var jag befann mig i början av Bondjäntan. Det har nog hänt många ting sedan dess...

                         Ha en underbar fredag!

Efterlysning: gamla bloggvänner?

$
0
0

Jag har titta tillbaka på lite historia i bloggen och började fundera på alla gamla bloggvänner, var är ni? Flera bloggar fortfarande och till min förtjusning lika intressant som förr. Måste erkännas att jag har varit dålig på att hålla kontakten. Sorry! Karin, Hippihäxan för att nämna några. I´ll be back!


Men några som jag inte har hittat... var är ni och vad gör ni nuförtiden?

Ivan med sin cykel

Göran med sin blogg Höns och blommor och många hyss

Johan med bloggen ekotänk

Ekomuppen?

Eva med bloggen Att leva lagom?

Koola Viola med sina höns?

Bondbruden?

Det kommer nog fler efterlysningar men vi börjar här!



I´m back!

$
0
0

Puss på er alla goa människor som har hört av sig och undrat vart jag har tagit vägen. Jag är här men jag har faktiskt valt medvetet att inte blogga. Jag byter jobb OCH så har trädgårdssäsongen börjat så det gäller att ha fokus! Det brukar vara hektiskt under maj månad och det är det sannerligen utan överdrift. Mer om det sen... nu kanske jag hinner med ett och annat inlägg tänker jag. Nu blir det om dagens sådder som gjorda även om det är i senaste laget!

Idag har pumpor, squash och gurkor såtts här under kvällskvisten. Jordat ner köket som vanligt...  Jag har sått både för färskkonsumtion och för vinterförvaring. Jag tänker att jag ska kunna vinterförvara i Vita huset både pumpor och tomater. Imorgon ett inlägg om sorterna... I promise!

Trevlig fredag och vi ses i morgon igen!

Pumpa och vintersquash för höst och vintersäsong!

$
0
0

God morgon! 
Igår sådde jag pumpor, vinter- och sommarsquash, gurkor och en gurkmelon. Jag sådde sex frön av varje rakt igenom, det blev enklast så eftersom jag sådde i brätten. De jag inte behöver ger jag bort dem till bättre behövande om det är så att allt gror.

För förvaring till höst och vinterkonsumtion:

Marina Di ChioggaVintersquash
Rankande. En favoritpumpa som jag egentligen tror är en vintersquash. Den härstammar från nordöstra Italien och kan lagras länge. Frukten är rund och något ihoptryckt, bucklig och ojämn, grönbrunt skal och köttet riktigt organget. Mycket god!

Rouge vif d´Etampes Pumpa 
Rankande. En ståtlig fransos och bästa pumpan enligt mig. God, vacker och hållbar! I say no more.

Long Pie Pumpa 
Rankande. Detta är en riktigt god matpumpa med kortare förvaringsegenskaper men eftersom skalet ändå är något tjockt går det att förvara den 2-3 månader under goda förutsättningar. En avlång zucciniliknande pumpa som under lagring får ett helt organget skal.

Sweet dumpling 
Rankande. En vacker liten vintersquash som är god men jag odlar faktiskt den mest för att den är vacker med sitt gräddvita skal och gröna strimmor. Den ska inte gömmas i någon matkällare ;-) Håller bra 2-3 månader i rumstemperatur.

Crown Prince Pumpa 
Rankande. NY Köpte fröna förra året men odlar den första gången i år. Vacker med sitt grön-gråa skal och ska ha en nötig smak. Om den förvaras torrt och svalt ska den hålla hela vintern och våren. Skulle kunna bli en ny favorit...

Potiron Plat White Boer Pumpa 
Rankande. NY Köpte fröna förra året men odlar den första gången i år. Vit vacker matpumpa! Gult matkött och frukten är från 4 kg till 12! Det gäller att mata den med hästskit! ;-)

Butternut Harrier Vintersquah 
Rankande. En klassiker som man bör ha någon frukt av i alla fall. God som ugnsbakad.

Bush Buttercup Vintersquash 
Busk, en av mina favoriter som går att lagra till vårkanten. Denna är precis som den traditionella Buttercup vintersuashen hård till skalet som är grönt och köttet gul-oranget. Men detta är en buskvariant som levererar 3-5 frukter om man sköter om den.

Table Star F1 Vintersquash 
Buskvariant, ej rankande. Ny för mig. En ollonpumpa som har nästan ett svart skal. Små frukter på 0,5-1 kg med organget fruktkött.

Gold Nugget Vintersquash 
Buskvariant. Lättodlad vintersquash som knappt går att misslyckas med. Frukterna är små, något större än tennisbollar och blekt oranga. Goda att ugnsbaka.

Ambar Vintersquash 
Buskvariant. NY. Små runda mörkt sjögröna frukter med ljusgröna strimmor på. Vacker för ögat. Fruktköttet är gul organget och nötig smak. Den sägs ha perfekta lagringsegenskaper.


I år satsar extra mycket på vintersquash och hållbara pumpor för att minska tidsåtgång vid omhändertagandet av grönsaker i höst. Normalt odlar jag mycket sommarsquash och pumpor som jag tar hand om på höstkanten på olika sätt t ex inläggningar och syrningar. Jag kommer odla dem också men inte i lika stor mängd som tidigare. 

Nu hoppas jag på att Vita huset är fullt av tomater, pumpor och vintersquash efter sommaren för att ha egna grönsaker under vintern. Jag har även en matkällare att fylla! Vita huset är ju mitt blivande potting shed, ett odlingshus som ska ställas i ordning under sommaren. 

Det gäller att ha blicken långt framöver om man ska fylla vinterförråden! 


Nytt i prunuslunden!

$
0
0
Japp, från och med nu så är plommonlunden den nya Prunuslunden eftersom jag blandar plommonträd med vildkörsbär och hoppas även få till krikon.


Ni vet att jag gillar hållbar konsumtion och återvinning? Sagt och gjort, kaffesumpen här hemma har fått ett särskilt uppdrag. Precis som Barista har jag sedan ett lägre tag samlat kaffesump i särskild behållare med tanke på surjord. I jordmakeriet har jag samlat och samlat, blandat ut kaffesumpen med lite jord för framtida användning och då kanske främst med tanke på olika woodlandväxter i prunuslunden. Och då framför allt till en ny rabatt i prunuslunden. Kanske inte rabatt i den mening som man vanligtvis tänker på men eftersom det är en plantering med tillförskaffade växter så går det nog under namnet rabatt.



Den nya rabatten är urgrävd och så mycket av jorden som är möjligt återanvänds. Men innan återanvändning sållar jag jorden för att få bort gamla rötter och gissar om jag får ont i både sidled och i rygg av allt böjande och skakande. Inte direkt ergonomiskt. Men det är klart jag återanvänder jorden som troligen redan är något sur eftersom det är en del av gammal granskog men som nu består mest av sly. 



I bakkant lägger jag marktäck duk för att inte få in skogen i rabatten. Min önskan är att få ut rabatten uti i skogen istället... ni ska få se så småningom vad jag menar. Jorden som är sållad blandar jag med kaffesumpen, köpt koskit och barkmull för att få ner ph-värdet en aning.




För två veckor sedan var jag på Zetas och handlade min födelsedagspresent! Tacka vet jag svärföräldrar som vet vad man blir glad av, eller rättare sagt överlycklig! Ett presentkort på Zetas. Det blev framför allt strutbräken till denna woodlandrabatt som ska jag hoppas ska sprida sig! Men visst fick jag med mig lite annat också så som liljekonvalj med variegerade blad, kaukasisk förgätmigej och blå ormöga samt några buskiga bambun. 



Den blivande woodland rabatten är så pass stor att jag behöver även blanda med växter som jag redan har och som jag delar. Några vackra hostor som tål att delas på blir bra utfyllnad. 

Det kommer bli finfint om det är bara hälften så bra som i min tanke! Snart mera bilder!!! 
Glöm inte att titta på ursprungsläget, du hittar hela historien om min lund här till höger  - klicka på bilden "Blivande plommonlund"!


Oordning...

$
0
0

Här föds det kycklingar, tack och lov för det. Det har varit ont om kycklingfokus denna vår, ja ont om det mesta faktiskt men nu är en del av ordningen återställd i oordningen. I helgen kläcktes ett gäng Brahma kycklingar och jag känner livsglädjen närvarande.

OCH det är tur det, för räven har hittat sin gourmetrestaurang igen! Så det blir till att tänka om och nytt i ena hönsgården. Hur säkrar vi ännu ett varv? Ninjaräven gräver sig under gunnebostängslet 40 cm och klättrar över 180 cm... Ja dte blir nät över och så kanske el? I natt ska jag nog lägga ut en falukorv eller nåt så räven får nåt annat än höns med sig till sina ungar.

Återkommer!

Fullt upp i Glädjehuset

$
0
0

Ja då var dags igen med uppbindningen av tomaterna. Jag har använt samma system sedan vi började med Glädjehuset och jag tycker att det är riktigt bra. Lite trist på hösten att ta vara på alla snören och klämmor men det är det värt även om det är jobb. Återbruk och hållbart är ju en del av min filosofi! Ibland behöver man tillverka nya lindor för att det blir trista eller att jag tappar bort några? Ja det händer att jag ställer bunken på ett "bra ställe" och sen vet jag inte var jag har dem... 


Det tar längre tid än man tror att binda upp tomaterna. Ja alltså för i alla fall för jag brukar få till det i sista minuten så att säga, när de har vuxit en hel del. Det brukar betyda att jag får både rensa ogräs, tjuva tomaterna och blocka bort de nedersta bladen. Ibland får jag frågan om man ska blada av tomater och jag tänker inte mer än nödvändigt. Jag bladar bara av de allra nedersta och något enstaka blad för att få det luftigt! Luftcirkulation runt plantorna är viktigt, särskilt om man odlar så tätt som jag gör. 


Som vanligt är det många olika plantor i Glädjehuset tidigt på säsongen. Chilin som står i krukor ska snart flytta till Gröna växthuset; en mindre pollytunnel. Basilikorna ska få komma ut på altanen nu vädret börjar var mer basilikatillåtande... hm... sol! Sedan har jag faktiskt några tomater också som ska till Gröna växthuset, både vintertomter och andra som inte får plats i Glädjehuset. 


Dessutom har jag ju kycklingar på tillväxt här.. så nog är det fullt upp i Glädjehuset som vanligt! 


Underbara basilika!

$
0
0

Här pysslas det med massor av ting, alltifrån kycklingar till tomatuppbindning. Glädjehuset tar lite tid och engagemang men det är också en favoritsyssla.


Ja och så små andra roliga sysslor som att ta sticklingar bland annat på udda sorter av basilika. Jag har två sorters basilika som bara kan förökas med sticklingar, en brokbladig Pesto och en rödbladig Yeminite. Båda har en underbar doft och Yemenite har jag faktiskt mest för sin skönhets skull och doft, inte till matlagning. Basilikan Pesto luktar verkligen pesto! Dessutom är den så vacker, jag har den faktiskt som krukväxt på altanen.


Den tar sig snabbt och bildar små söta buskar om man toppar sticklingarna. 


Sedan planterar jag om den om i mindre krukor så att de får växa till sig. Bra gå-bort-present om man nu kan avvara en planta. :-) Kan man verkligen få för mycket basilika? 


Och som svar på den frågan, nej man kan INTE få för mycket basilika sade den basilikafrälsta Bondjäntan. Idag ska det sås basilika för glatta livet. Det gäller att så massor om det ska räcka till vinterhalvåret också. I alla fall hos oss. Idag ska jag prova en ny sort för mig, Mammoth - den ska ge stoooora blad som är god i sallad och pesto. Kul och se om den kan utmana en bra basilika!

Sent eller tidigt med chilisådder?

$
0
0

Igår bestämde jag mig att så chili även om det är juli och jag i normala fall gör det i januari. Vem bryr sig?! Jag gör väl som jag vill!

Man skulle kunna säga att det har inte varit mitt bästa odlingsår än så länge men jag tänker att det kan man faktiskt ändra på. Så när jag pillade på mina basilikafrön igår så bestämde jag mig raskt för att ja, då sår jag nya chilisar eftersom jag vill och kan! Så enkelt kan det vara ibland om man struntar i andras åsikten och sina egna med för den delen... ;-)

Följande chili blev sådda:
Czechoslviakian Black NY
Blue Christmas NY
Kali Mirch NY
Jalapeno
Svart Jalapeno NY
Aji Pineapple
Fish pepper
Aji Crystal

Hot Lemon, C.Baccatum
Mini Bonnet, C.Baccatum
Jamaican Bell, C.Baccatum (olika frön)
Rain Forest, C.Baccatum
Patricia, C.Baccatum

Orange Habanero, C.Chinense
Lemon Hababero, C.Chinense
Habanero, C.Chinense
Chocolate Scotch Bonnet, C.Chinense

Gul Rocoto, C.Pubescens
Brun Rocoto, C.Pubescens NY
Rocoto Canario, C.Pubescens NY
Rocoto Manzano Grande, C.Pubescens 2 olika


Några ska jag ge bort för det har jag lovat men de allra flesta ska få utmana mig med en övervintring. Ja ja minsann! Vita huset som potting shed, mitt odlingshus bör vara i bruk till hösten när det börjar bli kallt så att mina nykomlingar kan flytta in där. I värsta fall får några övervintra inomhus på övervåningen... Men det vore ju lättast om alla är på samma ställe. 

Jamaican Bell har jag sått 3 olika av och även Rocoto Manzano Grande 2 sorter. Alltså samma sort men frön från olika ställen! Det ska bli kul att jämföra, nörda in lite så att säga - perfekt sysselsättning i vinter! 

Här blir det hett!

Det bökas på....

Nyponfest

$
0
0


I år har jag gott om nypon! Jag är så glad att jag köpte några rosbuskar 3 år sedan och planterade in i trädgården även om det fanns ett varningens finger. Jag planterade rosen Rugosa som brukar finnas planterade på allmänning, skolor och andra offentliga ställen. Den har ofta rosa eller cerisa blommor men mina har vita vackra handflatsstora kronblad och bjuder på ett härligt skådespel. Varför ett varningens finger höjdes var nog för att den är kraftfull och invasiv och vem vet, kanske ångrar jag mig om 100 år?! ;-) Men just nu? Nu är det nyponfest!

Det mesta av nyponen kommer jag nog att torka för att kunna dricka varm vitaminrik nypnte i höst och vintern samt för att göra nyponpulver och strö över frukostfilen. Men jag har redan tagit mina första nypon gjort en fermentering på dem, alltså mjölksyrejäst dem. Vi får se hur det blir men jag har goda förhoppningar om den burken. Fantasin är den som begränsar, det går faktiskt att göra många ting med nypon förutom den traditionella nyponsoppan:
  • nyponte
  • nyponpulver
  • nyponpickles
  • nyponmos
  • nyponketchup
  • nyponchutney
  • nyponpesto
  • i matlagning
Det är bara att plocka för glatta livet och prisa naturen för sin produktivitet för de finns ju även ute i det vilda. Jag kommer säkerligen komplettera mina "tama" nypon med vilda.  Ett tips är att inte plocka dem allt för sent på hösten för då kan de vara fulla med mask. När du kommer in från din skörderunda lägg dem gärna i blöt, det gör jag, då brukar en och en annan tvestjärt komma krypandes. 


Glöm inte bort att nypon är vackra! Det går att smycka hemmet också med nypon i vas eller som ett stilleben i en skål. 




Viewing all 267 articles
Browse latest View live